Składniki
1 porcja/porcje/porcji
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczki miodu płynnego
- 2-3 łyżek wody
- 500 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 400 g maślanki, lub wody
- 50 g pestek słonecznika
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach wody i dodać łyżkę miodu lub cukru. Odstawić na 30 minut, aż drożdźe zaczną pracować.
W tym czasie zważyć mąkę, słonecznik, sezam, siemie w misie.
Jak zaczyn zacznie pracować dodać do reszty składników i "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeżeli nie ma dolać trochę maślanki i dalej wyrabiać ok. 2 minut.
Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik 220 stopni - grzanie góra i dół.
Po 30 minutach wymieszać ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem formy (30.5 x 11.5 x 6.8 cm) - potrząsnąć formą, żeby pozbyć się wszelkich bąbelków, wyrównać ciasto. Zostawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut.
Wyjąć chleb i wystudzić na kratce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry przepis; miałam wątpliwości, że...
Bardzo dobry przepis; miałam wątpliwości, że ciasto po wyrobieniu było zbyt lejące więc dodałam trochę mąki; nadal było rzadkie ale chleb wyszedł prawie idealny.
Chlebek wyszedł przepyszny. Miałam tylko...
Chlebek wyszedł przepyszny. Miałam tylko odrobinę maślanki i uzupełniłam płyny wodą i dwoma łyżkami kwaśnej śmietany 18%.
czy wyjdzie z mąki orkiszowej 2000?przy przpisach...
czy wyjdzie z mąki orkiszowej 2000?przy przpisach zawierających mąkę należy podawać typ mąki bo ma to wpływ na efekt końcowy
Doskonały ...
Doskonały
polecam, pyszny, dziękuję za przepis.
Wyszedł mi zakalec . Dlaczego ? Dodalam wiecej...
Wyszedł mi zakalec . Dlaczego ? Dodalam wiecej maslanki niz mowi przepis bo ciasto bylo gęste bardzo ale w zasadzie przepis mówił ze mozna to zrobić.
Doskonay juz kilka razy wyprobowany najlepszy na...
Doskonały, juz kilka razy wyprobowany najlepszy na maślance z Lidla
Przepis sprawdzony, chleb jest naprawdę...
Przepis sprawdzony, chleb jest naprawdę przepyszny. Dziękuję!!!
Jeśli ktoś nie lubi ziaren słonecznika i siemienia lnianego (ja czuję dyskomfort związany z zębami) - polecam je zmielić przed wrzuceniem składników, fukcja Turbo 4s.
Bardzo smaczny, będę wracała do tego przepisu
Bardzo smaczny, będę wracała do tego przepisu
Polecam , wypróbowalam
Polecam , wypróbowalam przepis, niewiele zostało
Wspaniały chlebek,upiekłam go
Wspaniały chlebek,upiekłam go już kilka razy! polecam!!!!
Witam, kupuje ziarno orkiszu
Witam,
kupuje ziarno orkiszu i sama je mielę w TM.
Najlepiej kupić ziarno
Najlepiej kupić ziarno orkisza i zmielić 2 razy po 250 gram 1 min/obr 10 Polecam
Mam ochotę upiec ten chlebek
Mam ochotę upiec ten chlebek ,proszę podać typ mąki orkiszowej bo przecież są różne mąki..
Moja rodzinka wielbia ten
Moja rodzinka wielbia ten chlebek, nawer córcia, która ogolnie za chlebkiem nie przepada zajada się nim idealne proporcje również do starszego modelu, bo taki właśnie posiadam