- TM 31
 
Składniki
- 30 g drożdży świeżych
 - 1 łyżeczki miodu płynnego
 - 2-3 łyżek wody
 - 500 g mąki orkiszowej
 - 2 łyżeczki soli
 - 400 g maślanki, lub wody
 - 50 g pestek słonecznika
 - 20 g siemienia lnianego
 - 20 g sezamu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach wody i dodać łyżkę miodu lub cukru. Odstawić na 30 minut, aż drożdźe zaczną pracować.
W tym czasie zważyć mąkę, słonecznik, sezam, siemie w misie.
Jak zaczyn zacznie pracować dodać do reszty składników i
"Blokada naczynia miksującego" 
"Ciasto"  wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeżeli nie ma dolać trochę maślanki i dalej wyrabiać ok. 2 minut. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik 220 stopni - grzanie góra i dół.
Po 30 minutach wymieszać ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem formy (30.5 x 11.5 x 6.8 cm) - potrząsnąć formą, żeby pozbyć się wszelkich bąbelków, wyrównać ciasto. Zostawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut.
Wyjąć chleb i wystudzić na kratce.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bardzo dobry przepis; miałam wątpliwości, że ciasto po wyrobieniu było zbyt lejące więc dodałam trochę mąki; nadal było rzadkie ale chleb wyszedł prawie idealny.
Chlebek wyszedł przepyszny. Miałam tylko odrobinę maślanki i uzupełniłam płyny wodą i dwoma łyżkami kwaśnej śmietany 18%.
czy wyjdzie z mąki orkiszowej 2000?przy przpisach zawierających mąkę należy podawać typ mąki bo ma to wpływ na efekt końcowy
            
Doskonały
 
polecam, pyszny, dziękuję za przepis.
Wyszedł mi zakalec . Dlaczego ? Dodalam wiecej maslanki niz mowi przepis bo ciasto bylo gęste bardzo ale w zasadzie przepis mówił ze mozna to zrobić.
Doskonały, juz kilka razy wyprobowany
 najlepszy na maślance z Lidla
            
Przepis sprawdzony, chleb jest naprawdę przepyszny. Dziękuję!!!
Jeśli ktoś nie lubi ziaren słonecznika i siemienia lnianego (ja czuję dyskomfort związany z zębami) - polecam je zmielić przed wrzuceniem składników, fukcja Turbo 4s.
Bardzo smaczny, będę wracała do tego przepisu
Polecam , wypróbowalam przepis, niewiele zostało
Wspaniały chlebek,upiekłam go już kilka razy! polecam!!!!