3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki miodu płynnego
  • 2-3 łyżek wody
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g maślanki, lub wody
  • 50 g pestek słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu
5

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach wody i dodać łyżkę miodu lub cukru. Odstawić na 30 minut, aż drożdźe zaczną pracować.

  2. W tym czasie zważyć mąkę, słonecznik, sezam, siemie w misie. 

  3. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do reszty składników i Blokada naczynia miksującegoCiasto wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeżeli nie ma dolać trochę maślanki i dalej wyrabiać ok. 2 minut. 

  4. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik 220 stopni - grzanie góra i dół.

  5.  

     

     

     

    Po 30 minutach wymieszać ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem formy (30.5 x 11.5 x 6.8 cm) - potrząsnąć formą, żeby pozbyć się wszelkich bąbelków, wyrównać ciasto. Zostawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. 

  6. Po tym czasie chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut. 

  7. Wyjąć chleb i wystudzić na kratce. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis; miałam wątpliwości, że...

    Zgłoszony przez Lidia27 na sierpnia 8, 2023 at 13:30.

    Bardzo dobry przepis; miałam wątpliwości, że ciasto po wyrobieniu było zbyt lejące więc dodałam trochę mąki; nadal było rzadkie ale chleb wyszedł prawie idealny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyszedł przepyszny. Miałam tylko...

    Zgłoszony przez Bordo na kwietnia 24, 2022 at 09:14.

    Chlebek wyszedł przepyszny. Miałam tylko odrobinę maślanki i uzupełniłam płyny wodą i dwoma łyżkami kwaśnej śmietany 18%.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy wyjdzie z mąki orkiszowej 2000?przy przpisach...

    Zgłoszony przez kglazows na września 2, 2021 at 14:14.

    czy wyjdzie z mąki orkiszowej 2000?przy przpisach zawierających mąkę należy podawać typ mąki bo ma to wpływ na efekt końcowy tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonały ...

    Zgłoszony przez Ela G. na marca 30, 2019 at 21:21.

    Doskonały tmrc_emoticons.-)

    polecam, pyszny, dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł mi zakalec . Dlaczego ? Dodalam wiecej...

    Zgłoszony przez monka76 na listopada 13, 2017 at 19:35.

    Wyszedł mi zakalec . Dlaczego ? Dodalam wiecej maslanki niz mowi przepis bo ciasto bylo gęste bardzo ale w zasadzie przepis mówił ze mozna to zrobić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonay juz kilka razy wyprobowany najlepszy na...

    Zgłoszony przez Martarudzia na maja 16, 2017 at 14:34.

    Doskonały, juz kilka razy wyprobowanytmrc_emoticons.) najlepszy na maślance z Lidlatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdzony, chleb jest naprawdę...

    Zgłoszony przez p1540 na lutego 24, 2017 at 19:51.

    Przepis sprawdzony, chleb jest naprawdę przepyszny. Dziękuję!!!
    Jeśli ktoś nie lubi ziaren słonecznika i siemienia lnianego (ja czuję dyskomfort związany z zębami) - polecam je zmielić przed wrzuceniem składników, fukcja Turbo 4s.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny, będę wracała do tego przepisu

    Zgłoszony przez Seforka na stycznia 21, 2017 at 21:33.

    Bardzo smaczny, będę wracała do tego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam , wypróbowalam

    Zgłoszony przez beata_ na marca 16, 2016 at 22:04.

    Polecam , wypróbowalam przepis, niewiele zostało tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały chlebek,upiekłam go

    Zgłoszony przez Gabriela Hajduga na listopada 17, 2015 at 22:02.

    Wspaniały chlebek,upiekłam go już kilka razy! polecam!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, kupuje ziarno orkiszu

    Zgłoszony przez Pyza_76 na stycznia 3, 2015 at 21:54.

    Witam,

    kupuje ziarno orkiszu i sama je mielę w TM. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepiej kupić ziarno

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 3, 2015 at 21:20.

    Najlepiej kupić ziarno orkisza i zmielić 2 razy po 250 gram 1 min/obr 10  Polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam ochotę upiec ten chlebek

    Zgłoszony przez Piran-ia na stycznia 3, 2015 at 20:55.

    Mam ochotę upiec ten chlebek ,proszę podać typ mąki orkiszowej bo przecież są różne mąki..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzinka wielbia ten

    Zgłoszony przez Puchasia na października 1, 2014 at 14:26.

    Moja rodzinka wielbia ten chlebek, nawer córcia, która ogolnie za chlebkiem nie przepada zajada się nim tmrc_emoticons.) idealne proporcje również do starszego modelu, bo taki właśnie posiadam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze