3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

Chlebek

  • 350 g orkiszu
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 350 g wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 40 g miodu
  • 40 g octu
  • 90 g siemienia lnianego
  • 90 g szklanki mieszanki dowolnych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika, rodzynków, suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

    Chleb
  1. Zemleć 250 g orkiszu: 1min/obroty 10, otrzymaną mąkę przełożyć do innego naczynia.Czynność powtórzyć, mieląc 100 g orkiszu i 150g kaszy gryczanej, przełożyć do naczynia z mąką orkiszową.

  2. Do naczynia miksującego wlać 350g letniej wody, drożdże, miód. Wymieszać 5s/obroty 3.

  3. Dodać zmielony orkisz i kaszę gryczaną, sól, ocet, siemie lniane i słonecznik, wyrobić 4min/Closed lid/Dough mode.

  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami owsianymi formy do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.

10
11

Porady

Przepis pochodzi z opakowania ziaren ORKISZ, marki MELVIT.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy