3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

do posmarowania blachy

  • 1 płaskie łyżki oleju, lub oliwy
  • 2 płaskie łyżki otrąb, do posypania

ciasto

  • 2 płaskie łyżki oliwy lub oleju
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 300 g ulubionych ziaren, np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, itp.
  • 500 - 600 g ciepłej wody
  • 100 g płatków owsianych, lub innych, np. 5 zbóż
  • 600 g mąki orkiszowej razowej i białej w dowolnej kombinacji, lub tylko jednego rodzaju

rozczyn

  • ok. 0,25 litra ciepłej wody, lub tyle, żeby po wymieszaniu rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany
  • 3 czubatych łyżek mąki żytniej, żurkowej lub pełnoziarnistej
  • 0k. 100 g Zakwasu
  • 6
    20h 0min
    Czas całkowity 20h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do Closed lid włóż rozczyn i wszystkie składniki ciasta. Jeżeli masz większą niż podana ilość zakwasu, nie szkodzi. 6 minut/Dough mode. Możesz od razu przełożyć ciasto do keksówki (24-30 cm) lub zostawić w Closed lid ok. 30 minut i ponownie 3 min/Dough mode. Pozostaw w Closed lid ciasto na spodzie (2-3 łyżki). Wygładź wilgotną kopystką lub łyżką ciasto w foremce i nakłuj gęsto widelcem. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 3-7 godzin  w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Do ciasta pozostałego w Closed lid wlej ok. 1/4 szklanki wody i przez kilka mimut/obr. 5/Counter-clockwise operation. Następnie zawartość Closed lid przelej do słoika, przykryj (ale nie zakręcaj!) i wstaw do lodówki jako zakwas na następny raz (co najmniej na 3-4 dni; w lodówce może stać i miesiąc). Gdy ciasto podrośnie, posmaruj je wodą, mlekiem lub jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 *C, po pół godzinie zredukuj temperaturę do 180*C i piecz jeszcze 30-35 minut. Wyjmij chleb z foremki i studź na kratce kuchennej. Całkowicie ostudzony można pokroić na kromki, zamrozić i w miarę potrzeby rozmrażać np. w tosterze lub piekarniku.

  2. rozczyn
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. W przeddzień pieczenia wyjmij z lodówki zakwas i wymieszaj go z mąką żytnią oraz wodą, tak, by miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie zwilżoną ciepłą wodą ściereczką kuchenną i zostaw w temperaturze pokojowej.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 Pierwszy zakwas można przygotować według dostępnych np. w Przepisowni receptur. A później odkładać po prostu trochę ciasta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz