3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

1000 g

Chleb orkiszowy na zakwasie

  • 700 gramów mąki orkiszowej, typ do wyboru w zależności od preferencji, ja daję typ 630
  • 400 gramów zaczynu orkiszowego, z mąki typ 2000
  • 0,5 litra wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek czarnuszki lub innych ziaren

  • 0,5 litra wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto na chleb
  1. Do naczynia wlać 500 ml wody
  2. Podgrzać wodę do 40 stopni
  3. Dodać ok. 2 łyżeczki soli i wymieszać
  4. Dodać ok. 700 g mąki
  5. Dodać ok. 400 g zaczynu (pół filiżanki odłożyć jako zakwas do następnego pieczenia)
  6. Włączyć wyrabianie ciasta na ok. 5 minut. W ostatniej minucie podczas wyrabiania dosypać czarnuszkę lub inne ziarna.

    Konsystencja ciasta-niepospiesznie ześlizguje się z kopystki.
  7. Ciasto przełożyć do 2 podłużnych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 40 stopni. Podtrzymywać ciepło piekarnika zapaloną żarówką
  8. Po ok. 2-4 godzinach rośnięcia włączyć piekarnik na 220 stopni. Kiedy temperatura zostanie osiągnięta piec chleb 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać kolejne 20 minut. Wyjąć chleby z foremek i jeśli jest taka potrzeba dopiekać bez foremek do momentu kiedy spód chleba jest wyrażnie dopieczony (głuchy sygnał przy pukaniu)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy