Tu jesteś:
4
Składniki
1000 g
Chleb orkiszowy na zakwasie
- 500 gramów mąki orkiszowej, typ do wyboru w zależności od preferencji, ja daję typ 630
- 400 gramów zaczynu orkiszowego, z mąki typ 2000
- 0,5 litra wody
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek czarnuszki lub innych ziaren
- 0,5 litra wody
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia wlać 500 ml wody
- Podgrzać wodę do 40 stopni
- Dodać ok. 2 łyżeczki soli i wymieszać
- Dodać ok. 500 g mąki
- Dodać ok. 400 g zaczynu (pół filiżanki odłożyć jako zakwas do następnego pieczenia)
- Włączyć wyrabianie ciasta na ok. 5 minut. W ostatniej minucie podczas wyrabiania dosypać czarnuszkę lub inne ziarna.
Konsystencja ciasta-niepospiesznie ześlizguje się z kopystki. - Ciasto przełożyć do 2 podłużnych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 40 stopni. Podtrzymywać ciepło piekarnika zapaloną żarówką
- Po ok. 2-4 godzinach rośnięcia włączyć piekarnik na 220 stopni. Kiedy temperatura zostanie osiągnięta piec chleb 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać kolejne 20 minut. Wyjąć chleby z foremek i jeśli jest taka potrzeba dopiekać bez foremek do momentu kiedy spód chleba jest wyrażnie dopieczony (głuchy sygnał przy pukaniu)
Ciasto na chleb
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz