Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Chleb orkiszowo żytni
- 250 g wody
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżki miodu
- 250 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki żytniej
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
-
6
55h 0min
Czas całkowity 5h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Wodę, drożdże i miód dodajemy. Mieszamy 2,5 minuty ; 37 st ; obroty 2
- Dodajemy resztę składników
Mieszamy 2 minuty"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto"
- Ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia na 40 minut. Przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie lekko ugniatamy żeby pozbyć się powietrza - Przekładamy do wysmarowanej olejem długiej keksowki (lub wyłożonej papierem).
Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
Pieczemy w temperaturze 200 st przez około 50 minut.
Potem przez 10 minut trzymamy w piekarniku.
Kroimy po wystudzeniu
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
W pkt 2 można dodać czarnuszkę, płatki owsiane lub słonecznik wedle uznania
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz