3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Chleb orkiszowo żytni

  • 250 g wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżki miodu
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

  1. Wodę, drożdże i miód dodajemy. Mieszamy 2,5 minuty ; 37 st ; obroty 2
  2. Dodajemy resztę składników
    Mieszamy 2 minuty Closed lidDough mode
  3. Ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia na 40 minut. Przykrywamy ściereczką.
    Po tym czasie lekko ugniatamy żeby pozbyć się powietrza
  4. Przekładamy do wysmarowanej olejem długiej keksowki (lub wyłożonej papierem).
    Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
    Pieczemy w temperaturze 200 st przez około 50 minut.
    Potem przez 10 minut trzymamy w piekarniku.
    Kroimy po wystudzeniu
10
11

Porady

W pkt 2 można dodać czarnuszkę, płatki owsiane lub słonecznik wedle uznania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy