3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

  • 300 gramów mąki orkiszowej, typ 1050
  • 300 gramów mąki żytniej, pytlowa , typ 710
  • 300 gramów wody gazowanej
  • 300 gramów wody
  • 2 łyżki Zakwasu, lub raczej zaczynu
  • 1 łyżeczki miodu
  • 1 łyżki soli
  • 40 gramów Płatki owsiane
  • 40 gramów ziarna słonecznika
  • 40 gramów ziaren dyni
  • 1 łyżki babka płesznik
  • 6
    10h 0min
    Czas całkowity 9h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. dodać 300g mąki orkiszowej
  2. dodać 300g mąki żytniej
  3. dodać zakwas
  4. dodać 1 łyżeczkę miodu
  5. dodać 1 łyżkę soli
  6. dodać 300g wody gazowanej
  7. dodać 300g wody
  8. Wymieszać przez 2min30s/poz.Ciasto
  9. dodać 40g ziaren słonecznika
  10. dodać 40g ziaren dyni
  11. dodać 40g płatków owsianych
  12. dodać 1 łyżkę babki płesznik
  13. wymieszać wszystko przez kolejne 2min 30s/Ciasto
  14. odłożyć 2 łyżki ciasta do słoika-będzie to zaczyn (zakwas na kolejny chleb) . Przechowywac go w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie
  15. ciasto przełozyć do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia- musi leżakować ok 8 godzin
  16. przed włożeniem do pieca pomalować wierzch ciasta oliwą z oliwek
  17. piec w temp 190°C przez 1 godz/termobieg
  18. po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę do ostudzenia
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz