3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-żytni na wodzie po kiszonych ogórkach


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g otrębów orkiszowych
  • 350 g wody po kiszonych ogórkach
  • 150 g mąki żytniej
  • 8 g suchych dożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

    chleba
  1. Piekarnik nagrzać do 200*. Mąkę żytnią wsypać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku przez ok. 15 minut aż będzie jasno brązowa, czasem mieszając. Odstawić do wystudzenia.

  2. Do naczynia wlać wodę po ogórkach i drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37*/ obr. 2.

  3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ Closed lid/ Dough mode. Ciasto pozostawić w naczyniu.

  4. Po 10 minutach wyrobić ponownie 1 min/ Closed lidDough mode. Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli odczekać 10 min, wyrobić, odczekać, wyrobić).

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (25 cm x 12 cm). Wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1 -1,5 godziny, aż podejdzie pod brzegi formy.

  6. Wierzch posmarować wodą i naciąć ostrym nożem maczanym w wodzie. Po 10 minutach wsawić do piekarnika nagrzanego do 160 *. Po 10 minutach zwiększyć temperaurę do 180 *. Piec jeszcze 40 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować wodą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chlebek ten wyśmienicie smakuje z wędlinami tmrc_emoticons.) Ma charakterystyczny posmak kiszonych ogórków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 14:38.

    Dodaje do wypróbowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam wypróbować, bo

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 30, 2013 at 00:03.

    Polecam wypróbować, bo chlebek ma bardzo ciekawy smaktmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawa jestem tego smaku,

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 29, 2013 at 19:36.

    Ciekawa jestem tego smaku, wypróbuję jak mi zostanie sok z ogórków po sosie tatarskim

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Meg, jesteś specjalistką od

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 29, 2013 at 11:39.

    Love Meg, jesteś specjalistką od pieczenia chleba i bułeczek Big Smile Love Piekłam już chlebek na żurku,ale na wodzie po ogórkach kiszonych nie  Big Smile Przepis dodaję do wypróbowania Love  Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze