3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-gryczany na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 30 g nasion dyni
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki nasion chia
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki nasion babki płesznik
  • 90 g siemenia lnianego
  • 90 g ziaren słonecznika
  • 40 g octu winnego
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki miodu (najlepiej gryczany)
  • 90 g zakwasu orkiszowego
  • 350 g letniej wody
  • 100 g gryki niepalonej
  • 400 g orkiszu
  • papier do pieczenia do wyłożenia formy
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego włożyć pozostały orkisz i grykę, zemleć 1 min/obr. 10, dodać do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem.

    3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód, wymieszać 5s/obr.3.

    4. Dodać rozdrobniony orkisz i grykę, sól, ocet, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, nasiona chia i babki ołesznik oraz zakwas, wyrobić 4 min//.

    5. Odstawić w ciepłym miejscu na 8-9 godzin ( nie stawiać bezpośrednio przy grzejniku  ).

    6. Wyłożyć formę ( 30 x 12 x 10 cm ) papierem do pieczenia, włożyć ciasto do formy i posypać siemieniem lnianym (najlepiej złocistym).

    7. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220o C przez 40 minut.

     

     

10
11

Porady

1. Ja używam siemienia lnianego ciemnego i złocistego.

2. Nie należy używać więcej niż w przepisie nasion babki płesznik i chia, bo chleb może wyjść za suchy.

3. Można zrobić mniejszy chleb, zachowując zasadę procentowego pomniejszania składników.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W takim razie wina zakwasu,

    Zgłoszony przez karolina.kietlinska na marca 23, 2015 at 21:46.

    W takim razie wina zakwasu, bo to był młody 3 razy dokarmiany tmrc_emoticons.;) zakwas z mojewypieki.com Dziękuję bardzo za odp, do trzech razy sztuka tmrc_emoticons.D

    karola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W takim razie wina zakwasu,

    Zgłoszony przez karolina.kietlinska na marca 23, 2015 at 21:46.

    W takim razie wina zakwasu, bo to był młody 3 razy dokarmiany tmrc_emoticons.;) zakwas z mojewypieki.com

    karola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeby chleb nie był na

    Zgłoszony przez Mery1959 na marca 23, 2015 at 21:29.

    Żeby chleb nie był na wierzchu zbyt  suchy, to można go delikatnie spryskać wodą, ja po 20 minutach pieczenia przykrywam formę  folią aluminiową i piekę chleb bez trmoobiegu. Góra nie jest wtedy zbyt spieczona i przesuszona. Odnośnie słabego wyrośnięcia, to tak może być jeśli zakwas jest zbyt młody lub za stary i przestał "pracować".  Żeby mieć ciągle dobry zakwas, to można go pobrać z aktualnie wyrabianego chleba, ale przed dodaniem ziaren, no i trzeba go co drugi dzień dokarmiać 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami letniej wody. Na pocieszenie mogę dodać, że mój czasem też nie wyrasta zbyt okazale ( wtedy gdy źle ocenię stan zakwasu), ale nawet taki mniej wyrośnięty jest smaczny i cały tydzień "zjadalny". Mam nadzieję, że moje podpowiedzi będą pomocne i następny chlebek wyjdzie Ci, jak ten mój na fotografii. Ja też zanim wyprodukowałam taki chleb, który mi naprawdę smakuje, to zmieniałam recepturę kilkakrotnie. Powodzenia.  Jeśli moją odpowiedź przeczyta także a.n.i.k.a, to odnośnie zakwasu skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Przepisowni - orkiszowy zakwas do chleba , autor tabanus.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy chleb na zakwasie

    Zgłoszony przez karolina.kietlinska na marca 22, 2015 at 20:14.

    Pierwszy chleb na zakwasie jaki upiekłam. Wyszedł jadalny, jest smaczny. Postawiłam w ciepłe miejsce na noc, nic nie urósł, nie wiem czy tak ma być? Tak czy siak jedyny minus to wierzch wyszedł taki jakiś suchy, nie wygląda jak chlebki ze sklepu, nie wiem co bym mogła z tym zrobić.

    karola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze