Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 25 gramów drożdże świeże
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gramów mąki przennej
- 100 gramów mąki orkiszowej
- 100 gramów mąki żytniej razowej
- 100 gramów Maki żytniej typ 2000
- 2 łyżki otręby owsiane
- 250 gramów żurku
- 2 łyżeczki soli morskiej, lub kamiennej
- 2 łyżki oliwy/oleju, ja używam olej ryżowy
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżki siemienia lnianego
- 200 gramów wody
- 1 łyżeczki miodu
-
6
3h 35min
Czas całkowity 2h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
1) do
wlac 100 ml.wody,drożdże i cukier ,podgrzać 2min./37 stopni/obroty 1
2)dodac pozostałe 100 g.wody, żurek ,wszystkie mąki oraz resztę składników. Wyrobić 3min/
3)pozostawić do wyrośnięcia na ok 1godz (ciasto powinno wyrosnąc pod pokrywkę)
4)po tym czasie wyrobic ciasto jeszcze raz 2min/
5)ciasto przełożyc na dużą blaszkę wysypaną mąką,uformowac bochenek (dłonie moczymy w zimnej wodzie ) ,i przykryć ściereczką, pozostawić na ok 50 min
6) ostrym nożem zrobic kilka nacięć spryskac wodą i posypać słonecznikiem lub dowolnym ziarnem
Pieczenie
1) Piekarnik rozgrzewamy do 230 st.C
2) na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy pojemnik z wodą
3) na drugim poziomie od dołu wstawiamy chleb i zmniejszamy temp do 180 st.C (termoobieg) . Pieczemy 15 min
4) po tym czasie zmniejszamy temp do 160 st C i pieczemy 40 min,
5)po upieczeniu chleb zostawiamy na ok 10 min w piekarniku po czym wykładamy na kratkę do wystygnięcia
Smacznego
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Posiadam piekarnik bez opcji wylączenia termoobiegu więc piekę wg.powyższych wskazówek, Jeśli pieczecie bez termoobiegu temp. należy podwyższyc o 20st.C
Chleb wychodzi rewelacyjny i wcale nie przesuszony mimo termoobiegu .
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz