Składniki
- 750 mąki chlebowej, żytniej typ 720
- 250 mąki, pszenno - razowej typ 1850 Graham
- 30 g drożdży, + 100 ml wody letniej + 1 łyżeczka cukru + 1 łyż mąki ( zacier)
- 400 ml zakwasu przygotowanego wcześniej z mąki razowej
- 1-2 łyżeczek soli
- 300 ml wody
- siemie lniane (ziarenka)
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać ręcznie w misce następnie podzielić na 2 części
włożyć do urządzenia miksującego 1 część na 5 min poz obr
"Ciasto"
następnie wyjąć i włożyć drugą część ciasta, postąpić tak samo
obie części złączyć razem na stolnicy podsypanej mąką i ziarenkami lnu
wyrobić ręką tak długo aż wszystkie ziarenka wejdą w ciasto, naciąć ciasto w 3 miejscach ostrym nożem
odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam od razu w garnek rzymski) na ok 3-5 godz. ponieważ ciasto na zakwasie dłużej rośnie,wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam temp na 230 st,
od osiągnięcia temp - 10 min
następnie zmniejszamy temp na 200 st i znowu 10 min
następnie 180 st i piekę 30-40 min w razie gdyby skórka nam sie zbyt mocno spiekła nakrywam folią alumin. Chleb długo się przechowuje.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdroga Alicjo, wlaśnie
droga Alicjo, wlaśnie zajrzałam do tego bloga o chlebie. jest wspaniały! dopiero zaczęłam czytać i wiem, że będę korzystać z przepisów tam zamieszczonych. dziękuję
pusia
pusia
pusia napisał: przepis
Droga Pusiu,
polecam do poczytania nastepjący tekst na moim ulubionym blogu whiteplate.blogspot.com:
http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/o-chlebie-od-pocztku.html
znajdziesz tu informacje, jak zrobic zakwas i przepis na chleb na zakwasie dla początkujących, a także duuuuużo ciekawych przepisów na wypieki, gdzie TM31 na pewno będzie pomocny!
Pozdrawiam
Pusiu ja tez dopiero sie uczę
Pusiu ja tez dopiero sie uczę i nie mam jeszcze ulubionego przepisu na chleb, co pieke to inny ale i tak bardzo mi one smakuja wole sobie upiec bo mam na cały tydzien i wiesz ze skórka jest cały czas chrupiąca? Moim celem jest tylko chleb na zakwasie i maślance z dodatkami.Dojde do perfekcji po iluś razach.
Garnek oczywiscie mocze a pieke w nim tez tak lekko na chybił trafił, przy otwartej pokrywie ale czasem przykrywam folią jak szybciej spiecze sie góra ,zakwas zrobiłam z ziarna żyta.
Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, zmieliłam w Thermomixie, wymieszałam z letnia woda i odstawiłam w ciepłe miejsce i codziennie powtarzałam czynność. Jednorazowo robiłam go z 50 g mąki aż do uzyskania ok 400-5oo g. Potem jak zużyłam n.p ok 450 to te 50 zostawiam w lodówce aż do następnego razu.3 dni przed pieczeniem wyciągam z lodówki i znowu dodaje mąki z woda ale oczywiście juz po 100-150 g żeby nie czekać tak długo.Podstawy zakwasu już są wiec idzie szybciej.Od czegoś trzeba zacząć, wiec nie zniechęcaj się.Wiesz jak fajnie jest kiedy przychodzą znajomi a ty chwalisz się własnej roboty chlebem? Bułeczki mam już opanowane i tez zawsze robię nimi dobre wrażenie
przepis wygląda na ciekawy
przepis wygląda na ciekawy ale trzeba mieć już jakąś wiedzę na temat pieczenia chleba. jak zrobić zakwas itp. ile chleba wychodzi z tej porcji? jeden czy dwa bochenki. pieczesz w garnku rzymskim, czy trzeba go wcześniej namoczyć w wodzie? a może wkładasz do suchego naczynia i chyba bez pokrywy. chciałabym sama piec chleb ale zniechęca mnie ten długotrwały proces. wszędzie czytam, że chleb należy przechowywać w lnianej ściereczce. worek foliowy zabroniony! poproszę o komentarze na ten temat
pusia