3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami

  • 40 g ziarna sezamu
  • 40 g SIEMIE LNIANE
  • 50 g słonecznika łuskanego, plus dodatkowa ilość do posypania chleba
  • 55 g płatków owsianych
  • 55 g płatków orkiszowych
  • 90 g wrzącej wody
  • 340 g wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 280 g mąki chlebowej
  • 60 g mąki żytniej
  • 8 g soli
  • masło, do natłuszczenia formy
  • 225 g zakwasu chlebowego, przygotowanego wcześniej
5

Przygotowanie

    Ciasto właściwe
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej sezam, siemię lniane, słonecznik łuskany i 115g wody. Odstaw.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej płatki owsiane, płatki orkiszowe i wrzącą wodę. Odstaw na 30 minut.
  3. Do naczynia miksującego wlej 225g wody, dodaj drożdże i podgrzewaj 2 min/37°C/obr.2.
  4. Do naczynia miksującego dodaj 225g zaczynu (patrz wskazówka), ziarna, płatki, mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól, wymieszać z pomocą kopystki 1:30 min/ /obr. 4.
  5. Formę (13x23 cm) natłuść dokładnie masłem.
  6. Rozgrzej piekarnik do temp. 100°C, termoobieg.
  7. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wygładź wierzch zwilżonią dłonią, natnij ostrym nożem lub żyletką i posyp słonecznikiem (patrz wskazówka).
  8. Piecz przez 30 min (100°C).
  9. Po upływie 30 minut, ustaw piekarnik na 220°C (z chlebem w środku).
  10. Piecz 40 minut (220°C).
  11. Chleb wyjmij z piekarnika, wyjmij z formy i sprawdź czy jest upieczony (patrz wskazówka). Studź na kratce.
  12. Chleb po ostudzeniu podawać z dodatkami, pokrojonego na kromki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Przepis na zakwas chlebowy (zaczyn) można znaleźć w Thermomix.
Zamiast słonecznika można użyć innego, ulubionego ziarna, np. sezam.
Chleb jest wypieczony, gdy wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu go od spodu. Jeżeli chleb jest niedopieczony, należy go dopiec po wyjęciu z formy (ok 8 minut)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz