3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie z czarnuszką


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, (dodaję oliwę od suszonych pomidorów dla podkręcenia smaku pieczywa)
  • 400 g maki pszennej chlebowej, - mąka typ 750
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 300 g ciepłej wody
  • 8 czubatych łyżek zakwasu żytniego
  • 5 gramów drożdży świeżych, rozkruszonych (możnia pominąć przy silnym zakwasie)

pozostałe

  • 1 porcji otrębów owsianych lub mąki, - do obsypania formy
  • 2 łyżki oleju, - do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczki nasion czarnuszki, - do obsypania ciasta chlebowego

Dodatkowe akcesoria

  • 1 forma, do pieczenia keksów, pasztetów
  • 6
    4h 55min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do Blokada naczynia miksującego i wyrabiać 3-4 min/Ciasto- tylko do połączenia składników.

    Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać sowicie otrębami lub mąką.

    Ciasto przełożyć przy pomocy kopystki do formy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na ok. 2,5 h*
  2. Rozgrzać piekarnik do 210 st.C.

    Ciasto obsypać czarnuszką.

    Wstawić do piekarnika. Piec z włączoną grzałką góra - dół przez 15. min. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 st.C i piec ok.40 min.
    Chleb musi odstawać od formy i mieć rumiany, złoty kolor.
  3. Wyjąć chleb z formy. Spryskać wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i studzić na kratce. Zabezpieczyć przed wysychaniem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Moja forma do pieczenia ma 30 cm dł. i 12 cm szerokość.
Ciasto będzie gęste i mocno kleiste. Do wyrównania go w foremce używam spodniej strony łyżki zwilżonej zimną wodą.
*Ja wyrastam chleb w piekarniku z włączoną lampką - jeśli jest ciepło, to pozostawiam do wyrośnięcia na blacie kuchennym. Czasem chleb wyrasta nawet 4 h. Tu musimy być po prostu cierpliwi. Taka już uroda chleba na zakwasie. Nie ryzykuj pieczenia, kiedy ciasto solidnie nie wyrosło! (sprawdziłam...) Na dno piekarnika wkładam naczynie z wodą, która parując podczas pieczenia powoduje, że chleb ma chrupiącą skórkę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy