3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie pszennym


Wydrukuj:
4

Składniki

1500 g

Chleb

  • 2,5 łyżeczek sól
  • 75 g ciasta zakwaszonego, lub zakwasu pszennego
  • 750 g wody
  • 25 g słonecznik łuskany
  • 150 g pszenica
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g SIEMIE LNIANE
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. Zemleć pszenicę 1min./obr. 10

  2. dodać mąkę i sól, zamknąć naczynię miksujące, na pokrywę postawić słoik z ciastem pszennym, zakwaszonym bądź zakwasem pszennym, włączyć wagę i wlać wodę prawie do pełna, resztę wody wlać przez otwór w pokrywie (łącznie 750g!)

    Zakręcić słoik i wstrząsnąć/wymieszać zakwas z wodą i wlać do naczynia miksującego

  3. odważyć ziarna w osobnym naczyniu i wyrabiać ciasto czasu nie nastawiamy /Counter-clockwise operation/obr. 6/ pod koniec (ok 15s. do końca) wsypujemy ziarna (przeczytaj proszę wskazówki i obejrzyć film, aby dowiedzieć się kiedy ciasto jest dobrze wyrobione)

  4. Z wyrobionego ciasta odkładamy około 75g ciasta do słoika, resztę wykładamy do dwóch silikonowych foremek 22x10cm i odstawiamy w zaciszne miejsce (np zimny piekarnik) w zależności od temperatury otoczenia na 6-8h do wyrośnięcia.

  5. Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, pieczemy w temperaturze 180st C 60 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Ciasto wyrabia się w czasie od 2,5min do 5min w zależności od temperatury otoczenia i wody. (latem krócej)

2. Zbyt długie wyrabianie ciasta, spowoduje jego zagrzanie - chleb nie urośnie. Jeśli podczas wyrabiania ciasta zaświeci się kontrolka 37st C jedynie co możemy zrobić, to po przestygnięciu ciasta, wymieszać go z porcją aktywnego zakwasu pszennego - w innym przypadku ciasto nie urośnie. Dobrze wyrobione ciasto ma gęstą ciągnącą się konsystencję. 
Proces wyrabiania ciasta warto obejrzeć w YouTube //www.youtube.com/watch?v=8gMAuw_eDJM

3. Jeśli nie posiadamy silikonowych form, możemy użyć innych, należy je natłuścić i wysypać czymkolwiek: mąką, płatkami zbóż, bułką tartą.

4. Jeśli chcemy ozdobić chleb np ziarnem, zróbmy to nie zwłocznie po wylaniu ciasta do form - przyklei się trwale

5. Słoik z odłożonym zakwasem należy odstawić w zaciszne miejsce na przynajmniej 16h (najlepiej 24h) celem jego zakwaszenia (przykryć słoik gazą/papierowym ręcznikiem i nałożć gumkę recepturkę), po tym czasie możemy użyć zakwaszonego ciasta do wyrobienia następnej porcji chleba, bądź schować na później do lodówki (max 14 dni)

NIE WOLNO ZAKRĘCAĆ SZCZELNIE SŁOIKA!
Przykryć słoik np. gazą/papierowym ręcznikiem i nałożć gumkę recepturkę


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dodaję do wypróbowania

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 14:24.

    dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwas najlepiej dostać od

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 3, 2014 at 13:25.

    Zakwas najlepiej dostać od kogoś w prezencie tmrc_emoticons.)

    może być zakwas żytni i dodać go do mieszanki mąki pszennej typ 2000 lub zmielonej psznicy i wody

    w innym przypadku w książce miodowy tydzień(...) mamy przepis na zakwas żytni - wystarczy użyć mąki pszennej

    w internecie jest mnustwo przepisów na zakwas

    pozdrawiam

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Mam pytanie, może

    Zgłoszony przez Asiak1 na lutego 21, 2014 at 10:48.

    Witam. Mam pytanie, może trochę głupie tmrc_emoticons.). Skąd wziąć "zakwas przenny"?

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Baaardzo pyyyyszny chlebek.

    Zgłoszony przez małgosia50 na lutego 16, 2014 at 18:49.

    Baaardzo pyyyyszny chlebek.  Zrobiłam ścisle według przepisu. Heniu masz u mnie coś dużego np. PIWO  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze