3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie do żurku


Wydrukuj:
4

Składniki

20 plaster/plastry/plastrów

na chleb

  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g Ziaren siemienia lnianego
  • 100 g otrebów pszenno-żytnich
  • 500 g maki pszennej, typ 650
  • 9 g suchych dożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 g mleka
  • 370 g zakwasu na żurek
5

Przygotowanie

    chleba na zakwasie do żurku
  1. Zurek i mleko wlać do naczynia miksującego. Podgrzać 3min/37*C/obr.2.

  2. Dodać cukier i drożdze, wymieszać 15s/obr.2.

  3. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Zablokowany/4min/Interwał.

  4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić na około 40 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Foremkę o wym. 12x30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi. Ciasto prełozyć do foremki i wygładzić powierzchnię chleba wilgotną dłonią. Pozostawić do wrośnięcia na ok. 30 minut.

  6. Wierzch chleba pozmarować wodą i naciąć na środku. Piec ok. 50-60 min w tem. 180 *C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dla smakoszy bardziej kwaśnych chlebów, porcję mleka można zastąpić zakwasem do żurku, wówczas dajemy 500g zakwasu, a nie używamy mleka. To zalezy też od tego, jak kwaśny mamy zakwas. Zachęcam do wypróbowania obu wersji.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Będę piekła teraz ten chlebek

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 14:40.

    Będę piekła teraz ten chlebek Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że się

    Zgłoszony przez Meg na maja 17, 2014 at 22:02.

    Bardzo się cieszę, że się udał i że smakujetmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajny pomysl z wykorzystaniem

    Zgłoszony przez an.ka na maja 17, 2014 at 20:36.

    fajny pomysl z wykorzystaniem zakwasu na zurek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek upiekłam już 2 razy

    Zgłoszony przez justysia676 na maja 17, 2014 at 08:03.

    chlebek upiekłam już 2 razy tmrc_emoticons.D wsystkim bardzo smakuje tmrc_emoticons.D dzięki za przepis tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze