3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na sodzie "awaryjny"


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

1 chlebek

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 płaskiej łyżeczki SODY
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 420 g maślanki
  • mąka razowa do podsypania
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wsypać obie mąki, sól i sodę, wymieszać 10sek/obr 2

    2. Dodać maślankę, wymieszać 10sek/obr2, a następnie wyrabiać    4minCiasto

    3. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką razową, uformować    okrągły bochenek naciągając wierzch pod spód. Przekroić na krzyż,  a następnie delikatnie zlepić.

    4. Wstawić do piekarnika temp 200 st (góra-dół). Piec 30 minut.

    5. Dla zrumienienia skórki na koniec 5 min termoobieg.

        Studzić na kratce, przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.

     

    SMACZNEGO!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto będzie lepiące, więc na dłonie warto posypać troszkę mąki.

Skorzystałam z przepisu Paula Hollywooda.

Chlebek przecinamy na krzyż dosyć głęboko (około 0,5-1 cm od spodu). 

Jest dosyć ścisły, ale dobrze smakuje. Robi się szybko, więc może być ratunkiem, gdy np. nagle okaże się, że mamy za mało pieczywa....


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy