3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na piwie


Wydrukuj:
4

Składniki

700 g

Chleb na piwie

  • 20 g drożdży świeżych
  • 720 g maki pszennej, typ 650
  • 170 g wody ciepłej
  • 350 g Piwa ciemnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb na piwie
  1. 1. 20g drożdży świeżych
    2. 80g mąki pszennej typ 650
    3. 170g wody
    4. 20 s/obroty wsteczne/obr. 4
    5. Zostawić w misce na 20 minut
    6 640g mąki pszennej typ 650
    7. 350g piwa ciemnego
    8. 1,5 łyżeczki soli
    9 3 min/wyrabianie ciasta
    10. Ciasto przełożyć do miski i nakryć czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    11. Ciasto formujemy w podłużny bochenek, układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryty ściereczką na 30 minut.
    12. Chleb posypujemy delikatnie mąką i nacinamy (czymś bardzo ostrym - nie naciskamy). Nie przejmujcie się, że chleb jest płaski - bardzo urośnie w piekarniku. Nacięcie zapobiega niekontrolowanemu pęknięciu chleba podczas pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220ºC) i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce (aby chleb się nie "ugotował" od spodu).Na spodzie piekarnika można postawić blaszkę z niewielką ilością wody. Chleb będzie miał wtedy ładniejszą skórkę. Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast drożdży świeżych można użyć suszonych w ilość 2 łyżeczek


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy