3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb maślankowy


Wydrukuj:
4

Składniki

21 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 360 g maślanki
  • 70 g wody
  • 30 g miodu
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 450 g mąki pszenej typ 650
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 30 g oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • jajko rozmieszane z łyżką wody do posmarowania chleba
  • czarnuszka do posypania
5

Przygotowanie

    chleba
  1. 1. Maślankę, wodę, miód i drożdże umieścić w naczyniu. Podgrzać 4 min/37*/obr2.

  2. 2. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 4 min/Closed lid/Dough mode. Pozostawić w naczyniu, aż ciasto wypełni jego objętość.

  3. 3. Formę keksową 12x30 wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, wygładzając powierzchnię zwilżoną dłonią. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.

  4. 4. Wyrośnięty chleb dowolnie naciąć, posmarować jajkiem z wodą i posypać czarnuszką. Odczekać około 10 min aż znów podrośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec 25 min wtemp 180*C. Następnie zmniejszyć temperaturę na 160*C i piec jeszcze 20 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chleb można posypać dowolnymi (ulubionymi ziarnami), jednak czarnuszka nadaje mu wyjątkowego charakteru. Dodatek maślanki sprawia, że jest niezwykle wilgotny.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz