3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Jogurtowy z Niskim IG


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Kromek

  • 360 wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (Typ od 1850)
  • 150g mąki żytnie pełnoziarnistej (Typ od 1850)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • olej
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    1 krok
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.Podgrzewanie
  2. Dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, jogurt, sól, miód, i ocet, wyrobić Ciasto Ciasto4 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość (patrz wskazówka).

    W tym czasie naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” lub garnek rzymski (3 l) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć, następnie zakładając brzegi ciasta do środka, uformować podłużny bochenek. Umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu kamionkowym, lekko oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Nałożyć pokrywę naczynia do zapiekania
  4. Zamkniętą formę z wyrośniętym chlebem wstawić do zimnego piekarnika.

    Nastawić piekarnik do temp. 230°C.

    Gdy piekarnik się rozgrzeje, ustaw czas i piecz 60 min (230°C) na najniższej szynie piekarnika.

    Używając żaroodpornej rękawicy kuchennej, ostrożnie zdjąć pokrywę, odstawić na żaroodporną powierzchnię.

    Można piec kolejne 5-10 min (230°C), ja tego nie robię.
  5. Ostrożnie wyjąć bochenek, przełożyć na kratkę do studzenia. Chleb jogurtowy podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli w punkcie 1. zostaną użyte suche drożdże, może być konieczne wydłużenie czasu wyrastania. Dodatek octu jabłkowego nadaje kwaskowatego smaku, który przypomina chleb na zakwasie.

W punkcie 2. ciasto można przełożyć do dużej miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. 30 min.

Do pieczenia chleba można użyć garnka żeliwnego lub formy keksowej o długości 35 cm. Przed pierwszym użyciem naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” należy umyć je wodą bez dodatku detergentów, pozostawić do wyschnięcia, następnie posmarować olejem odpornym na wysokie temperatury (patrz instrukcja obsługi).
Dzięki temu powstanie naturalna, nieprzywierająca powłoka, sprawiająca, że wszelkie przywarcia łatwo usunąć. Naczynie kamionkowe Rockstars® nie nadaje się do mycia w zmywarce. Aby zachować naturalną powłokę nieprzywierającą, nie należy używać detergentów ani środków do mycia naczyń. Do czyszczenia można używać gorącej wody, gąbki lub szczotki do mycia naczyń.
Ewentualne zapachy, które mogą być jeszcze obecne na naczyniach są nieszkodliwe. W przypadku uporczywych resztek jedzenia, które przywierają do kamionki, przed czyszczeniem należy namoczyć naczynie w ciepłej wodzie. Po wyczyszczeniu pozostawić do całkowitego wyschnięcia w miejscu dobrze wentylowanym od góry i od dołu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz