3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Jagody


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 4 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • Zakwas 3 kopiaste łyżki
  • Wymieszać z :
  • 2 szkl mąki żytniej
  • 1 szkl mąki razowej
  • 4 szkl mąki tortowej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie
    składniki umieścić w naczyniu. Uruchomić interwał na 3 -4 minuty wyrobić aż
    utworzą się bąbelki powietrza.



    Odłożyć
    3 łyżki na zakwas na następny chleb (można z niego piec po 12 godzinach) lub
    trzymać w lodówce nie dłużej niż 14 dni***



    Ciasto
    włożyć do 2 keksówek; pozostawić w piecu 12 godzin do wyrośnięcia.



    Następnie
    włączamy piec i pieczemy 1 ¼ do 1 ½ godziny w temp. 200-2200C



    Po upieczeniu
    zaraz wyjąć z blachy



    Do
    wyrobionego ciasta dodajemy ziarna słonecznika, siemienia, sezamu, dyni lub
    płatków owsianych wg życzenia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis na zakwas znalazłam i

    Zgłoszony przez agawuj na listopada 20, 2011 at 17:10.

    przepis na zakwas znalazłam i wykorzyastałam ze strony http://www.chleb.info.pl/

    polecam ciekawa strona

    Agata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na zakwas jest

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 19, 2011 at 22:09.

    Przepis na zakwas jest dostępny w "Wyszukanie przepisu" pod tytulem Zakwas żytni do chlebków z Thermomixa .Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak zdrobuiłaś zakwas?

    Zgłoszony przez hesiunia na listopada 19, 2011 at 18:30.

    a jak zdrobuiłaś zakwas? mogłabyś podać mi przepis? dziękuje z góry

    Hesiunia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebki upiekłam (z tej

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 18, 2011 at 13:50.

    Chlebki upiekłam (z tej porcji wyszły 2).Jest dobry, zakwas mam swój sama hodowałam i dokarmiałam przez 5 dni. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a zakwas skad wziać?  

    Zgłoszony przez hesiunia na listopada 17, 2011 at 20:05.

    a zakwas skad wziać?

     

    Hesiunia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zarobiłam chleb,ale thermomix

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 17, 2011 at 13:45.

    Zarobiłam chleb,ale thermomix nie może sobie poradzić z taką ilością ciasta.cisto waży 2kg300g to jest nie zgodne instrukcją.Wyrabiałam 2 razy po 4 minuty i musiałam wyrabiać recznie ,bo cisto było niewyrobione rzadkie i z grudkami tmrc_emoticons.(( proszę podać ilość mąki nie na szklanki tylko na wagę. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam wątpliwości czy napewno

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 17, 2011 at 11:42.

    Mam wątpliwości czy napewno woda ma być zimna? Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze