Składniki
10 porcja/porcje/porcji
kromki
- 225 gramów mąki żytniej typ 700
- 300 gramów mąki pszennej typ 550, (może być inny typ, np. tortowa)
- 3/4 łyżeczki drożdży suszonych
- 1,5 łyżeczki soli
- 380 gramów ciepłej wody
Przygotowanie
Składniki w podanej kolejności umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" .
5 sek./obroty 4 aby połączyć składniki, następnie 2 min
"Ciasto" , po 15 minutach 5 min.
"Ciasto" , po następnych 15 min można dodać 10 ml oleju i ponownie 5 min
"Ciasto" .
Piekarnik nagrzać do 40 stopni C, ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w piekarniku. Później ustawić 200 stopni C i piec 50 min.
chleb chłopski
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
zamiast 380 gramów wody daję 180 gramów maślanki i 200 gramów dobrze ciepłej wody
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDla mnie i dla moich bliskich chlebek rewelacja!...
Dla mnie i dla moich bliskich chlebek rewelacja! Mąż i Syn zjedli na kolacje z samym masłem. Jedyny jego minusik to fakt, że strasznie się kruszy- nie dało się ukroić normalnej kromki- każda była w kawałkach- czy ktoś ma pomysł co mogło być przyczyną? Smak jednak wynagradza wszystko
Jak dla mnie, to najlepszy chlebTrzeba dodać, ze...
Jak dla mnie, to najlepszy chleb
Trzeba dodać, ze potrzebna duża blaszka lub dwie małe👍
Polecam przepis smaczny Chlebek Polecam
Polecam przepis smaczny Chlebek
Polecam
Dziękuję No to trzeba piec
Dziękuję
No to trzeba piec następny, ja piekę codziennie (czasami nawet dwa dziennie)
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chlebek pyszny....szkoda,że
Chlebek pyszny....szkoda,że tak szybko znika
Agary - dziękuję. Kochanie,
Agary - dziękuję. Kochanie, czas jest długi w trosce o zdrowie. Kilkukrotne wyrabianie jest po to, aby uwolnić gluten, to ułatwia trawienie. A rośnie długo, bo dajemy drożdżom popracować , a nie pakujemy niepotrzebnie dużych ilości. Kiedyś w piekarni chleb wyrabiano w dzieżach od 12 do 24 godzin i to był prawdziwy chleb, a nie ekspresowa mieszanka, pędzona niewiadomo czym.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chleb bardzo dobry! Szkoda,
Chleb bardzo dobry! Szkoda, że czas wyrastania jest taaaaaki długi
Chleb jest aktualnie na
Chleb jest aktualnie na etapie wyrastania.... Idzie mu to baaardzo powoli. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy.
Fajny ten chleb.
Fajny ten chleb. POZDRAWIAM
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19"> Lidka A.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
:DAlu dzięki za podpowiedź
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
O jej Haniu - bardzo mi
O jej Haniu - bardzo mi przykro
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" width="19" height="19">
Nie widziałam Twojego poprzedniego pytania - trzeba było dać znać na pw, że wpisałaś pytanie. Ciężko powiedzieć czy od momentu włączenia piekarnika - tak powinno być, ale każdy piekarnik jest inny. Chlebek oczywiście cały czas siedzi w piekarniku.
Powiem szczerze, że ponieważ chleb piekę codziennie, a często i dwa dziennie to piekę w maszynie do pieczenia chleba. Głównie dlatego, że jest mniejsza od piekarnika i zużywa mniej prądu. Poza tym wsypuję produkty i wyjmuję gotowy. Jedyne o czym muszę pamiętać to wyjąć noże zanim zacznie piec.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
:DCoś poszło nie tak nie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Alu czy jak dogrzewasz
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Kasiu - oczywiście że możesz
Kasiu - oczywiście że możesz
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
:)Alu dopiero zobaczyłam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Alu a moge sama zmielic zyto
Alu a moge sama zmielic zyto w TM bo u mnie w sklepie maki zytniej nie kupie, a ziarna zyta mam!
Anna 500 - czekam na ocenę,
Anna 500 - czekam na ocenę, mam nadzieję, że będzie smakowało
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
wanadek (imienia niestety nie
wanadek (imienia niestety nie znam) - cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
A może wystawisz ocenę - bo to przepis konkursowy
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chlebek wygląda pysznie
Chlebek wygląda pysznie
wypróbuję 
Chlebek pyszny i wart tak
Chlebek pyszny
i wart tak długiego czekania
dziękuję za przepis
będę go często piekła

Jadziu - dziękuję
Jadziu - dziękuję
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chlebek bardzo smaczny.;o)
Chlebek bardzo smaczny.;o) Pozdrawiam
;o)
Grażynko - dziękuję. Cieszę
Grażynko - dziękuję. Cieszę się, że smakuje
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Alu, chlebek upieczony jest
Gabrysiu - nie pytałaś
Gabrysiu - nie pytałaś
" alt="
" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Alu, tego tłumaczenia mi
Alu, tego tłumaczenia mi zabrakło przed upieczeniem chlebka.
Widzisz, Ty nie wiesz, ale ja tak naprawdę tutaj , na przepisowni , wiele rzeczy się nauczyłam od moich młodszych , ale mądrych kulinarnie koleżanek. Nigdy nie byłam mocna w kuchni, dopóki nie kupiłam TM. Gotowanie traktowałam raczej jako swój święty obowiązek , a nie sztukę i przyjemność.
Twoje tłumaczenie też rozumiem teraz doskonale, ale chcę szybko i zdrowo.
Drożdży suchych nigdy nie używałam, bo sądziłam , że one sa gorsze od świeżych. Nawet nie interesowałam się, gdzie są w sklepie. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
No i urodzilas smaczny
No i urodzilas smaczny przepis, kobietko
Wypròbuje w najblizszym czasie, jak i pozostale przepisy
Pòki co, dziekuje

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Monia i Heniu -
Monia i Heniu - dziękuję
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
Gabrysiu - chleb nie siedzi w piekarniku, on tam rośnie. Pewnie dałaś świeże drożdże i tym go "podpędziłaś" - jeżeli zmieniasz przepis to i czas rośnięcia musisz dopasować. W przepisie nic nie ma o przykrywaniu - przykrywa się, żeby podnieść temperaturę jak ciasto rośnie np w kuchni. Dlatego proponuję piekarnik, że ma ono więcej powietrza i ma czym "oddychać" w trakcie wyrastania. Jeżeli dla Ciebie za długo to trudno - ja niczego nie robię bez powodu - ciasto jest trzykrotnie wyrabiane, żeby uwolnić gluten, czyli proteiny z mąki, daję suche drożdże, bo one nie "pędzą" ciasta, a później czas wyrastania jest potrzebny, żeby chleb się dobrze przepracował i napowietrzył - gluten odgrywa w tym przypadku dużą rolę. Chleb jest przede wszystkim "nieszkodliwy" - nie niszczy żołądka, a do tego jest smaczny.
Szybko czy zdrowo - oto jest pytanie
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chlebek pyszny ,dziękuję za
Chlebek pyszny ,dziękuję za przepis
Pozdrawiamy
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Upiekłam chlebek. Jest bardzo
Upiekłam chlebek. Jest bardzo dobry. Mięciutki i wilgotny. Zamiast maslanki dałam kefir.
Niestety wymaga bardzo długiego czasu (ponad 3 godz.). Jak dla mnie , to za długo. Zwykle piekę po południu, od godz. 18 i chcę go jeść na kolację, a to już za późno.
Czy on musi tak długo siedzieć w piekarniku? Mnie wyrósł bardzo szybko, a potem lekko opadł. Zrobiłam chyba błąd bo przykryłam go ściereczką (zawsze tak robię), a potem otworzyłam piekarnik, żeby ściereczkę zdjąć przed pieczeniem. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Marzenko - możesz zostawić w
Marzenko - możesz zostawić w innym miejscu, ale musi być ciepło, ok. 30 stopni, dlatego proponuję piekarnik, bo wówczas nie trzeba przykrywać.
Jutro w swoim wątku napiszę co sądzę o drożdżach (i o zakwasie) - może mnie nie zlinczujecie
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Zgadzam się z autorką
Zgadzam się z autorką przepisu, że chleby na suchych drożdżach są smaczniejsze. Szczególnie te z mąki pełnoziarnistej lub te do któych dodaje się otręby i ziarnia - nie czuć w nich drożdży wówczas i dłużej zachowują świeżość.
Meg
Alu pomysl na chlebek
Alu pomysl na chlebek wyprobuje
a powiedz mi czy chlebek mozna zostawic do wyrosniecia bez piekarnika
czy mi nie wyrosnie tak ladnie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super chlebek wyprobuje ,
Super chlebek wyprobuje , dziekuje za przepis
Zdjęcie już widać
Ilonko - dziękuję,
Ilonko - dziękuję, edytowałam, ale zdjęcie i tak mi nie wchodzi
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" width="19" height="19">
Grażynko - koniecznie daj znać, czy chlebek smakował
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
Gabrysiu - 40 gramów świeżych drożdży. A dlaczego nie chesz dać suchych? Chleb jest o wiele smaczniejszy
I zdrowszy.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Alu, dzięki za nowy przepis
Alu, dzięki za nowy przepis na chlebek. Jutro upiekę.
Jak zamienić drożdże suszone na świeże? Ja zawsze daję drożdże świeże. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Alu zdjęcie jest a przepis
Alu, musisz dwa razy kliknąć
Alu, musisz dwa razy kliknąć lewym przyciskiem myszki na przepisie
wtedy będzie w formie edycji i w okienko gdzie dodajemy zdjęcia , myslę że już sobie poradzisz pozdrawiam 
Jak można edytować
Jak można edytować przepis? Nie weszło mi zdjęcie
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich