3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb chłopski


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

kromki

  • 225 gramów mąki żytniej typ 700
  • 300 gramów mąki pszennej typ 550, (może być inny typ, np. tortowa)
  • 3/4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 380 gramów ciepłej wody
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    chleb chłopski
  1. Składniki w podanej kolejności umieścić w Closed lid.

     5 sek./obroty 4 aby połączyć składniki, następnie 2 min Dough mode, po 15 minutach 5 min. Dough mode, po następnych 15 min można dodać 10 ml oleju i ponownie 5 min Dough mode.

    Piekarnik nagrzać do 40 stopni C, ciasto wyłożyć do natłuszczonej  formy i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w piekarniku. Później ustawić 200 stopni C i piec 50 min.

10
11

Porady

zamiast 380 gramów wody daję 180 gramów maślanki i 200 gramów dobrze ciepłej wody


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję No to trzeba piec

    Zgłoszony przez kokolidek na lutego 28, 2015 at 21:27.

    Dziękuję tmrc_emoticons.)

    No to trzeba piec następny, ja piekę codziennie (czasami nawet dwa dziennie) Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny....szkoda,że

    Zgłoszony przez niepewnna na lutego 28, 2015 at 20:12.

    Chlebek pyszny....szkoda,że tak szybko znika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agary - dziękuję. Kochanie,

    Zgłoszony przez kokolidek na grudnia 14, 2014 at 12:41.

    Agary - dziękuję. Kochanie, czas jest długi w trosce o zdrowie. Kilkukrotne wyrabianie jest po to, aby uwolnić gluten, to ułatwia trawienie. A rośnie długo, bo dajemy drożdżom popracować , a nie pakujemy niepotrzebnie dużych ilości. Kiedyś w piekarni chleb wyrabiano w dzieżach od 12 do 24 godzin i to był prawdziwy chleb, a nie  ekspresowa mieszanka, pędzona niewiadomo czym.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo dobry! Szkoda,

    Zgłoszony przez Agary na listopada 11, 2014 at 19:52.

    Chleb bardzo dobry! Szkoda, że czas wyrastania jest taaaaaki długi  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest aktualnie na

    Zgłoszony przez Agary na listopada 11, 2014 at 11:47.

    Chleb jest aktualnie na etapie wyrastania.... Idzie mu to baaardzo powoli. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny ten chleb.

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 4, 2013 at 21:18.

    Fajny ten chleb. POZDRAWIAM tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> Lidka A. tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DAlu dzięki za podpowiedź

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 30, 2013 at 05:30.

    tmrc_emoticons.DAlu dzięki za podpowiedź ,ale ja maszyny nie mam,poradzę sobie .Spróbuję jeszcze raz

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O jej Haniu - bardzo mi

    Zgłoszony przez kokolidek na września 27, 2013 at 21:09.

    O jej Haniu - bardzo mi przykrotmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" alt="tmrc_emoticons.(" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" width="19" height="19">

    Nie widziałam Twojego poprzedniego pytania - trzeba było dać znać na pw, że wpisałaś pytanie. Ciężko powiedzieć czy od momentu włączenia piekarnika - tak powinno być, ale każdy piekarnik jest inny. Chlebek oczywiście cały czas siedzi w piekarniku.

    Powiem szczerze, że ponieważ chleb piekę codziennie, a często i dwa dziennie to piekę w maszynie do pieczenia chleba. Głównie dlatego, że jest mniejsza od piekarnika i zużywa mniej prądu. Poza tym wsypuję produkty i wyjmuję gotowy. Jedyne o czym muszę pamiętać to wyjąć noże zanim zacznie piec.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DCoś poszło nie tak nie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 27, 2013 at 14:18.

    tmrc_emoticons.DCoś poszło nie tak tmrc_emoticons.J) nie wyrósł mi jak potrzeba :O i wierzchnia skórka odeszła tmrc_emoticons.((

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu czy jak dogrzewasz

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 24, 2013 at 05:20.

    tmrc_emoticons.D Alu czy jak dogrzewasz piekarnik to chlebek wyjmujesz czy siedzi w nim ?A wtedy to 50min czy to jest czas łączny  czy dopiero po osiągnięciu temperatury tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasiu - oczywiście że możesz

    Zgłoszony przez kokolidek na września 23, 2013 at 09:21.

    Kasiu - oczywiście że możesz

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Alu dopiero zobaczyłam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 23, 2013 at 08:08.

    tmrc_emoticons.)Alu dopiero zobaczyłam przepis,w najbliższym czasie wykorzystam

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu a moge sama zmielic zyto

    Zgłoszony przez kasianeko na września 22, 2013 at 22:31.

    Alu a moge sama zmielic zyto w TM bo u mnie w sklepie maki zytniej nie kupie, a ziarna zyta mam! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Anna 500 - czekam na ocenę,

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 29, 2013 at 19:15.

    Anna 500 - czekam na ocenę, mam nadzieję, że będzie smakowałoBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wanadek (imienia niestety nie

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 29, 2013 at 19:13.

    wanadek (imienia niestety nie znam) - cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarzLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">

    A może wystawisz ocenę - bo to przepis konkursowyBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wygląda pysznie

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 29, 2013 at 16:47.

    Chlebek wygląda pysznie tmrc_emoticons.D wypróbuję tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny i wart tak

    Zgłoszony przez wanadek na sierpnia 28, 2013 at 20:32.

    Chlebek pyszny tmrc_emoticons.D i wart tak długiego czekania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziękuję za przepis tmrc_emoticons.D będę go często piekła tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu - dziękuję

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 24, 2013 at 16:57.

    Jadziu - dziękujęLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo smaczny.;o)

    Zgłoszony przez anka25 na sierpnia 23, 2013 at 16:39.

    Chlebek bardzo smaczny.;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko - dziękuję. Cieszę

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 18, 2013 at 22:19.

    Grażynko - dziękuję. Cieszę się, że smakujeLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, chlebek upieczony jest

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 18, 2013 at 12:21.

    Love Alu, chlebek upieczony jest pyszny  LoveDziękuję za przepis  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu - nie pytałaś 

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 16, 2013 at 13:43.

    Gabrysiu - nie pytałaśBig Smile" alt="Big Smile" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19"> 

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu,  tego tłumaczenia mi

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 15, 2013 at 23:00.

    Alu,  tego tłumaczenia mi zabrakło przed upieczeniem chlebka. Big Smile Widzisz, Ty nie wiesz, ale ja tak naprawdę  tutaj , na przepisowni , wiele rzeczy się nauczyłam od moich młodszych , ale mądrych kulinarnie koleżanek. Nigdy nie byłam mocna w kuchni, dopóki nie kupiłam TM. Gotowanie traktowałam raczej jako swój święty obowiązek , a nie sztukę i przyjemność. tmrc_emoticons.;) Twoje tłumaczenie też rozumiem teraz doskonale, ale chcę szybko i zdrowo.  tmrc_emoticons.;) Drożdży suchych nigdy nie używałam, bo sądziłam , że one sa gorsze od świeżych. Nawet nie interesowałam się, gdzie są w sklepie. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i urodzilas smaczny

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 15, 2013 at 14:26.

    No i urodzilas smaczny przepis, kobietko Big Smile Big Smile  Wypròbuje w najblizszym czasie, jak i pozostale przepisy Big Smile  Pòki co, dziekuje Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monia i Heniu -

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 15, 2013 at 08:36.

    Monia i Heniu - dziękujęLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19"> 

    Gabrysiu - chleb nie siedzi w piekarniku, on tam rośnie. Pewnie dałaś świeże drożdże i tym go "podpędziłaś" - jeżeli zmieniasz przepis to i czas rośnięcia musisz dopasować. W przepisie nic nie ma o przykrywaniu - przykrywa się, żeby podnieść temperaturę jak ciasto rośnie np w kuchni. Dlatego proponuję piekarnik, że ma ono więcej powietrza i ma czym "oddychać" w trakcie wyrastania. Jeżeli dla Ciebie za długo to trudno - ja niczego nie robię bez powodu - ciasto jest trzykrotnie wyrabiane, żeby uwolnić gluten, czyli proteiny z mąki, daję suche drożdże, bo one nie "pędzą" ciasta, a później czas wyrastania jest potrzebny, żeby chleb się dobrze przepracował i napowietrzył - gluten odgrywa w tym przypadku dużą rolę. Chleb jest przede wszystkim "nieszkodliwy" - nie niszczy żołądka, a do tego jest smaczny.

    Szybko czy zdrowo - oto jest pytanieBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny ,dziękuję za

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 15, 2013 at 01:56.

    Chlebek pyszny ,dziękuję za przepis  Love

    Pozdrawiamy tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam chlebek. Jest bardzo

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 15, 2013 at 00:02.

    Upiekłam chlebek. Jest bardzo dobry. Mięciutki i wilgotny. Zamiast maslanki dałam kefir. Big Smile Niestety wymaga bardzo długiego czasu (ponad 3 godz.).  Jak dla mnie , to za długo. Zwykle piekę po południu, od godz. 18  i chcę go jeść na kolację, a to już za późno.  tmrc_emoticons.;) Czy on musi tak długo siedzieć w piekarniku? Mnie wyrósł bardzo szybko, a potem lekko opadł. Zrobiłam chyba błąd bo przykryłam go ściereczką (zawsze tak robię),  a potem otworzyłam piekarnik, żeby ściereczkę zdjąć przed pieczeniem. tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko - możesz zostawić w

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 14, 2013 at 23:07.

    Marzenko - możesz zostawić w innym miejscu, ale musi być ciepło, ok. 30 stopni, dlatego proponuję piekarnik, bo wówczas nie trzeba przykrywać.

    Jutro w swoim wątku napiszę co sądzę o drożdżach (i o zakwasie) - może mnie nie zlinczujecieBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadzam się z autorką

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 14, 2013 at 09:31.

    Zgadzam się z autorką przepisu, że chleby na suchych drożdżach są smaczniejsze. Szczególnie te z mąki pełnoziarnistej lub  te do któych dodaje się otręby i ziarnia - nie czuć w nich drożdży wówczas i dłużej zachowują świeżość. tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu pomysl na chlebek

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 14, 2013 at 09:10.

    Alu pomysl na chlebek wyprobuje tmrc_emoticons.D a powiedz mi czy chlebek mozna zostawic do wyrosniecia bez piekarnika tmrc_emoticons.) czy mi nie wyrosnie tak ladnie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek wyprobuje ,

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 14, 2013 at 06:53.

    Super chlebek wyprobuje , dziekuje za przepis tmrc_emoticons.) 

    Zdjęcie już widać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko - dziękuję,

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 13, 2013 at 21:59.

    Ilonko - dziękuję, edytowałam, ale zdjęcie i tak mi nie wchodzitmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" alt="tmrc_emoticons.(" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" width="19" height="19"> 

    Grażynko - koniecznie daj znać, czy chlebek smakowałLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19"> 

    Gabrysiu - 40 gramów świeżych drożdży. A dlaczego nie chesz dać suchych? Chleb jest o wiele smaczniejszy Big Smile  I zdrowszy.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, dzięki za nowy przepis

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 13, 2013 at 21:32.

    Alu, dzięki za nowy przepis na chlebek. Jutro upiekę.  Big Smile  Jak zamienić drożdże suszone na świeże?  Ja zawsze daję drożdże świeże. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu zdjęcie jest a przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 13, 2013 at 21:29.

    Love Alu zdjęcie jest tmrc_emoticons.D a przepis wykorzystam w najbliższym czasie Love Pozdrawiam serdecznie Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, musisz dwa razy kliknąć

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 13, 2013 at 21:26.

    Alu, musisz dwa razy kliknąć lewym przyciskiem myszki  na przepisie  tmrc_emoticons.) wtedy będzie w formie edycji i w okienko gdzie dodajemy zdjęcia , myslę że już sobie poradzisz pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Jak można edytować

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 13, 2013 at 21:18.

     

    1305

    Jak można edytować przepis? Nie weszło mi zdjęcie

     

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze