3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb cebulowy na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 370 g mąki pszennej
  • 150 g ziaren pszenicy
  • 270-300 g letniej wody
  • Pół cebuli
  • 10 g soli
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Na rozgrzną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulkę (można ją poszatkować w TM, ale ja tego nie praktykuje. Trzeba potem dużo pracy, żeby naczynie było suche do następnego kroku). Doprowadzamy ją do zeszklenia i odstawiamy, żeby troszkę przestygła.

  2. W naczyniu mielimy pszenice 1min./obr. 10. Dodajemy pozostałe składniki. Trzeba uważać na ilość wody, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Jeśli nasz zakwas jest młody można dodać odrobinę drożdży (dosłownie odrobinę). Wyrabiamy 4min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

  3. Chleb przekładamy do formy, przykrywamy i czekamy jak podwoi dwukrotnie objętość (około 3-4 godziny). Następnie wkłądamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jutr próbuję-zastanawiam sie

    Zgłoszony przez Ewawis na grudnia 17, 2015 at 12:45.

    Jutr próbuję-zastanawiam sie czy pół cebuli wystarczy dla wydobycia smaku, ale zobaczymytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja Tez sie wdrazam w

    Zgłoszony przez minie2015 na stycznia 5, 2015 at 16:34.

    Ja Tez sie wdrazam w pieczenia chleow i ten przepis na pewno wyprobujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mysle, ze mozna zamiast

    Zgłoszony przez BeBe na września 18, 2013 at 15:12.

    Mysle, ze mozna zamiast przenicy uzyc maki pelnoziarnistej albo orkiszowej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy mogę czymś zastąpić

    Zgłoszony przez klaudiszja na sierpnia 12, 2013 at 09:54.

    A czy mogę czymś zastąpić pszenice? Cięzko jest ją dostać tu gdzie mieszkam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wart wypróbowania,

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 18, 2012 at 16:30.

    Chlebek wart wypróbowania, robiłam chlebek z cebulką ale z dodatkiem drożdży i bardzo mi smakował, z zakwasem będzie jeszcze lepszy tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam U mnie zniknął w

    Zgłoszony przez BeBe na listopada 15, 2012 at 18:09.

    Polecam tmrc_emoticons.) U mnie zniknął w jeden dzień! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BeBe czuję zapach smażonej

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 15, 2012 at 16:37.

    Cooking 1BeBe czuję zapach smażonej cebulki tmrc_emoticons.Dchlebek musi być pyszny na pewno przepis wykorzystam Cooking 7  Dziekuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze