Tu jesteś:
4
Składniki
400 g
Kaszy gryczanej niepalonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki pestki dyni
- 2 łyżki ziarna słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
-
6
9h 20min
Czas całkowity 8h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Po namoczeniu kaszy przez podane godziny - część wody z kaszy odlać do innego naczynia (może się przydać do przepisu). Pozostawić wody tylko tyle aby zrównana była z kaszą - następnie dodać sól i zmiksować ją w Tm do uzyskania gładkiej masy. Ok 1 min obr. 8-10. Masa powinna być lejąca ale gęsta. Jeżeli będzie zbyt gęsta - dolać wody z moczenia. Potem dodać nasiona i wymieszać na obr wstecznych. Można dodawać inne dodatki jak amarantus, płatki owsiane bzgl czy też otręby. Następnie przełożyć do formy (keksówki) i pozwolić na wyrośnięcie ok 6 h. Piec 1,20 góra-dół -wkładam do zimnego piekarnika.
Kasze należy zalać wodą ok 1 litr - pozostawić na conajmniej 24h . Najlepiej 36-48 h .
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Podczas moczenia kaszy - dobrze jest ją zamieszać przez dzień 2 razy. Piana która pojawi się na wierzchu świadczy o fermentacji. Jest pożądana. Czas przygotowania podany jest po namoczeniu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiekawy przepis
Ciekawy przepis
I ile kaszy?
I ile kaszy?
Witam! Piekarnik na ile stopni?
Witam! Piekarnik na ile stopni?