3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki prowansalskie


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

na bułki

  • 450 g maki pszennej, typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych, czubata
  • 25 g oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 7 g suchych dożdży
  • zioła prowansalskie i sól gruboziarnista do posypania bułek
  • 300 g wody
5

Przygotowanie

    bułek
  1. Do naczynia wlać wodę, wsypać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 min/ 37*/ obr. 2.

  2. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min/ Closed lid/ Dough mode. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem plastikowej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  3. Następnie uformować bułki (ok 97 gram każda), nadając im owalny kształt. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.

  4. Bułki posmarować wodą i naciąć ostrym nożem raz na środku po długości, dosyć głęboko. Posypać ziołami i solą. Przykryć ściereczką i odczekać kolejne 20/30 minut, aż bułki podrosną. Piec 20-25 w temperaturze 180 - 200 stopni. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180* i podkręciłam po wstawieniu na 200*.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Solą posypujemu wg uznania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam, tak jedna łyżeczka

    Zgłoszony przez Meg na września 3, 2013 at 15:00.

    Witam, tak jedna łyżeczka soli zwykłej i 1 łyżeczka czubata ziół do środka. dodatowo sól gryboziarnista i zioła do posypania bułek tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Mam pytanie czy do

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 3, 2013 at 07:13.

    Big SmileMam pytanie tmrc_emoticons.;) czy do środka to znaczy do ciasta też dodajemy zioła i sól?Bo tak zrozumiałam tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie rozeszły się w

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 31, 2013 at 22:48.

    U mnie rozeszły się w mgnieniu oka tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejne bułeczki super i

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 31, 2013 at 22:35.

    Kolejne bułeczki tmrc_emoticons.D super i bardzo ciekawe dodatki tmrc_emoticons.) wypróbuję tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję, że bedą

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 30, 2013 at 21:35.

    Mam nadzieję, że bedą smakowałytmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy.

    Zgłoszony przez anka25 na sierpnia 30, 2013 at 21:24.

    Przepis bardzo ciekawy. Wyprobuję jutro do dań z grilla Big Smile  Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze