Składniki
12 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 1 jajko
- 155 g mleka 3,2 %
- 5 g soli
- 5 g cukru
- 100 g ciepłej wody (nie wrzątek)
- 550 g mąki pszennej TYP 480 + ok. 5-10 g do wyrobienia i opruszenia
- 20 g drożdży świeżych
- 35 g masła
-
6
2h 15min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksująego wlać mleko, rozkruszyć drożdże i cukier + szczypta soli. Wymieszać 3 min./37stopni/obr.2. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Do zaczynu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" . Sprawdzamy wyrobioną masę. Jeśli się klei dosypujemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy 3 min./"Ciasto" . Gdy masa ładnie odchodzi od brzegów naczynia miksującego, przekładamy ją do misy. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na opruszony blat. Lekko dłońmi naciskamy, by usunąć nadmiar powietrza - nie wygniatamy.
Rwiemy kawałeczki i formujemy kuleczki, po czym obtaczamy w mące/opruszamy. Rozkładamy na papierze, który umieszczamy na blaszce piekarnika. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni/termoobieg.
Następnie nacinamy środki bułek nożem.
1. ZACZYN
2. CIASTO I WYRABIANIE
3. PIECZENIE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
SMACZNEGO
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis, pyszne śniadanie. Jestem dumna...
Świetny przepis, pyszne śniadanie. Jestem dumna ze swoich bułeczek. Dzieci i mąż się zajadają. Dziękuję za przepis, wrócę do niego nie raz.
Długo sie je robi , są smaczne w dniu upieczenia...
Długo sie je robi , są smaczne w dniu upieczenia , kamienie mi sie zrobiły już na drugi dzień .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Bulbinka:...
Bulbinka:
To ich minus , zadługo je się robi i na drugi dzien już nie sa takie smaczne .Ja je nazwałm bułki kolacyjne ,robisz w ciagu dnia w weeked .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Super przepis! Bułeczki są miękkie A...
Super przepis! Bułeczki są miękkie A jednocześnie pożywne; spokojnie można je zjeść nawet 2 dni po upieczeniu.
Są super, wyrabiam odrazu ciasto i rosną na...
Są super, wyrabiam odrazu ciasto i rosną na blasze przed pieczeniem
Bułki rewelacyjne
Bułki rewelacyjne
Pyszne bułeczki. Polecam.
Pyszne bułeczki. Polecam.
bułeczki bardzo dobre
bułeczki bardzo dobre
pyszne nie zdyy ostygn i ju zniky
pyszne, nie zdążyły ostygnąć i już znikły
(Brak tematu)
To jeden z moich ulubionych przepisów na...
To jeden z moich ulubionych przepisów na pieczywo - dziękuję! Dodaję jeszcze garść ziaren amarantusa - to tak dla odpędzenia wyrzutów sumenia za taką pszenną zwykłą bułę
Mega przepis, mega bulki. Musze popracowac nad...
Mega przepis, mega bulki. Musze popracowac nad wielkoscia i ksztaltem bo pierwszy raz wyszly ze tak powiem niewyjsciowo
polecam ! bardzo dobre bułeczki !
polecam ! bardzo dobre bułeczki !
Bułeczki rewelacja,polecam wszystkim
Bułeczki rewelacja,polecam wszystkim
Dziękuję ślicznie za przepis Bułeczki pyszne
Dziękuję ślicznie za przepis Bułeczki pyszne
Rewelacyjny przepis! Pierwsze bułeczki,...
Rewelacyjny przepis! Pierwsze bułeczki, które mi wyszły takie pyszne
Super przepis
Super przepis
BULECZKI PIEKLAM WCZORAJ
BULECZKI PIEKLAM WCZORAJ PRZEPYSZNE
Oto bułka poznańska w/g
Oto bułka poznańska w/g przepisu AgaOliBe wykonana przez Shadow_MW na TM5. Smak to kwestia gustu ale jak na mój gust fenomenalnie smakuje
[[wysiwyg_imageupload:2695:]]
ciekawi mnie jak smakuja na
ciekawi mnie jak smakuja na drugi dzień ?
Chciałabym je teraz upiec ,bo rano wszyscy idziemy do pracy na 6 -tą
Rewelacyjne buleczki! Ciekawe
Rewelacyjne buleczki! Ciekawe jakie beda na drugi dzien. Jak na razie najlepsze jakie kiedykolwiek pieklam. Dziekuje za przepis
Wszystko super,tylko mnie
Wszystko super,tylko mnie wyszly takie średnie , następnym razem zrobie 10 dzieki za przepis,
Właśnie wyjęłam z piekarnika.
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Wyglądają cudnie
Bułki pierwsza klasa! Pycha!
Bułki pierwsza klasa! Pycha!
Bułeczki wyglądały
Bułeczki wyglądały rzeczywiście jak ze sklepu. A smakowały jeszcze lepiej
bułeczki super pyszne -
bułeczki super pyszne - wszystkim smakowały
Dziś upiekłam pycha
Dziś upiekłam pycha
Zaraz robie na śniadanko dla
Zaraz robie na śniadanko dla moich łasuchów
Cieszę się, że smakowały
Cieszę się, że smakowały
zrobione i zjedzone od razu
zrobione i zjedzone od razu
Dziękuję Cieszę się, że
Dziękuję Cieszę się, że smakowały
przepyszne buleczki !!!!!
przepyszne buleczki !!!!!
Czyli następny ten sam
Czyli następny ten sam przepis na bułki wrocławskie ups poznańskie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.