3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki jogurtowe


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Bułeczki jogurtowe

  • 460 gramów mąki pszennej, typ 550 lub 650
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżki miodu
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 100 gramów wody

Pozostałe

  • olej, do natłuszczenia dłoni
  • mąka, do podsypania blatu
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w Closed lid .
    Założyć miarkę. Nastawić Dough modei mieszać 2 min. Odstawić ciasto w Closed lid, w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia lub podwojenia objętości.
    Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    Blat roboczy solidnie podsypać mąką. Natluszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na blat. Będzie klejące.
    Uformować baton o dł. ok.40 cm i szer. ok 10 cm. Obsypać mąką. Ostrym nożem podzielić na 10 części. Przełożyć bułeczki na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. do wyrośnięcia.
    Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
    Wstawić blachę z bułeczkami. Piec z włączoną grzałką góra - dół przez ok. 15 min., do lekkiego zrumienienia.
    Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto jest mocno klejące i delikatne. Ja używam do dzielenia i przenoszenia ciasta na blachę metalowej szpatulki do ciasta. Można pomóc sobie szerokim nożem. Staram się jak najmniej dotykać ciasta palcami, bo bardzo się klei. Operuję przede wszystkim szpatułką widoczną na zdjęciu.
Bułeczki są puchate i bardzo delikatne.
Rozchodzą się w tempie błyskawicznym!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz