3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy chleb z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowy chleb z ziarnami

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g skrobi ziemniaczanej, możesz zastąpić skrobią z tapioki
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mielonej łuski babki jajowatej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 500 g ciepłej wody
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 20s/obr. 10
  2. Dodać skrobię ziemniaczaną, mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, łuski babki jajowatej, sól, drożdże, wymieszać 10s/obr. 6
  3. Dodać słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane, wymieszać 5s/Obroty wsteczne/obr. 4
  4. Dodać wodę, wyrobić ciasto CiastoCiasto/3 min. W tym czasie prostokątną formę (o wymiarach ok. 30 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Gotowe ciasto wyłożyć na posypany mąką gryczaną blat i uformować podłużny wałek, przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C termoobieg. Wyrośnięty chlebek ponacinać z góry ostrym nożem.

    Piec 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i wstawić na kolejne 5 minut.
    Wyciągnąć z piekarnika na siatkę i poczekać aż trochę ostygnie i odparuje. Podawać z ulubionymi dodatkami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Skrobię ziemniaczaną możesz zastąpić skrobią z tapioki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy