Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Bezglutenowy chleb z ziarnami
- 100 g płatków owsianych
- 200 g skrobi ziemniaczanej, możesz zastąpić skrobią z tapioki
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g drożdży świeżych
- 100 g słonecznika łuskanego
- 50 g pestek dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 500 g ciepłej wody
-
6
1h 35min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 20s/obr. 10
- Dodać skrobię ziemniaczaną, mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, łuski babki jajowatej, sól, drożdże, wymieszać 10s/obr. 6
- Dodać słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane, wymieszać 5s/
"Obroty wsteczne" /obr. 4
- Dodać wodę, wyrobić ciasto Ciasto
"Ciasto" /3 min. W tym czasie prostokątną formę (o wymiarach ok. 30 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Gotowe ciasto wyłożyć na posypany mąką gryczaną blat i uformować podłużny wałek, przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C termoobieg. Wyrośnięty chlebek ponacinać z góry ostrym nożem.
Piec 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i wstawić na kolejne 5 minut.
Wyciągnąć z piekarnika na siatkę i poczekać aż trochę ostygnie i odparuje. Podawać z ulubionymi dodatkami.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Skrobię ziemniaczaną możesz zastąpić skrobią z tapioki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz