 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 31
opublikowany: 23/09/15
                            
                zmieniono dnia: 02/10/15
                    Składniki
składniki zupy
Składniki na zupę
- 1/2 soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżki wegety naturalnej
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 płaskie łyżki soli
- 50 g marchwi
- 30 g selera
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- 200 g cebuli
- 1300 g oczyszczonej dyni ze skórką, pokrojona na ćwiartki
- płatki migdałowe
- pokrojone liście kolendry, lub pietruszki
- groszek ptysiowy lub grzanki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- po delikatnym ostudzeniu warzyw oczyszczam je z łupin i skóry : dynię wybieram łyżką czosnek i cebulę wyciskam po odkrojeniu malej części dołu warzywka
 
- do naczynia thermomix wrzucam cebulę, szatkuję ją poz.5 przez 2-3 sek
 
- dodaję oliwę, aby zeszklić cebulkę poz.2 przez 2 min temp. 100° C
 
- dodaję marchew i selera - siekam przez, 2-3 sekundy poz.5
 
- dodaję upieczoną dynię bez skóry, cebulę bez łupin i czosnek też same upieczone ząbki
 
- dodaję ok. 2 szklanek gotującej wody
 
- dodaję wszystkie przyprawy : sól , pieprz, imbir, sok z cytryny lub limonki
 
- gotuję przez 25 min temp 100° C
 
- miksuję zupę na krem przez ok.5 sek poz.9
 
- sprawdzam smak - jak dla mnie zupa musi być trochę ostra - ewentualnie doprawiam
 
- sprawdzam gęstość zupy - często na tym etapie dodaję jeszcze 1 szkl gotującej wody i wszystko krótko mieszam oczywiście w TM poz.5-6; kilka sekund
 
- do miseczek z zupą dorzucam :
 - -grzanki (lub groszek ptysiowy)-pokrojoną zieleninę-płatki migdałowe 
Porady
więcej zdjęć na BLOGU //alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/09/zupa-dyniowa-po-mesku.html
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pani Alu, bardzo mi się podoba sposób, w jaki pisze Pani przepisy
 
  
  
            
Muszę kiedyś wypróbować
wygląda pysznie
Pyszna zupa, głęboki smak i zapach
Jest rzeczywiście ostra, dla delikatniejszych polecam 1/2 czosnku