thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 250 gletniej wody
  • 50 gletniego mleka
  • 20 g drożdży, (świeże)
  • szczypta cukru
  • 15 g Zakwasu, Spring Ciabatta ***
  • 480 g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym wg kolejności w przepisie. (czas 25 sek. obroty 6). Ciasto będzie bardzo luźne. Dno miski posypujemy mąką i wyjmujemy ciasto do miseczki za pomocą kopystki. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w cieplym miejscu na około 40 min - ciasto powinno podwoić objętość.
    Posypujemy deskę/stolnicę mąką i delikatnie wyjmujemy ciasto z miski. Bardzo ważne aby ciasta nie ugniatać, nie ubijać podczas formowania. Najlepiej po prostu rozkroić kopystką ciasto na 12 porcji i każdą z porcji umieścić delikatnie na blaszce do pieczenia.
    Blachę umieszczamy w piekarniku, temperatura ok 50 stopni, 15-20min (bułeczki wyrosną).
    Po tym czasie przestawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 25-30 min.

    Ciabatty charakterysują się tym iż mają chrupiącą skórkę, są miękkie, puszyste w środku i są bardzo lekkie. Specyficzny smak włoskiego pieczywa. Ciabatta genialnie sprawdza się jako chlebek na kanapki. Bardzo dobrze smakuje rownież jako grillowana lub zapiekana kanapka. Jeżeli ktoś nie jadł nigdy ciabatty warto spróbować - można się zakochać w jej smaku.

    ***) zakwas Spring Ciabatta jest dostępny w internetowych sklepach niektórych młynów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciabatta - pieczywo z Włoch

Wydrukuj:

Komentarze