 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     20 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 22/10/17
                            
                zmieniono dnia: 22/10/17
                    Składniki
Wariant Ciasto marchewkowe
- 3 łyżki nasion chia
- 12 łyżki woda
- 50 g orzechów włoskich, obranych
- 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 120 g ksylitolu
- 150 g olej roślinny, słonecznikowego lub innego tłuszczu
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczki przyprawa, do piernika
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g rodzynek
- 1/3 łyżeczki sól
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przepis dla osób, które nie potrzebują bardzo słodkich ciast. Gdy lubimy wersję słodszą - potrzeba zwiększyć ilość ksylitolu, dodać łyżkę miodu lub więcej rodzynek.- Nasiona chia mieszamy z wodą, w miseczce, odstawiamy do lodówki na kilka minut (zamiast jajek)
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC, termoobieg
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do naczynia z chia.
- Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
- Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie 3 min/ "Ciasto" "Ciasto"
- Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min.
- Ostudzić ciasto
 
 Można posmarować czekoladą wg innych przepisów z thermomixa, przełożyć kwaśną konfiturą (morelowa, z pigwy, z pigwowca zrobionych wg innych przepisów).
Porady
bez jajek,
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Faktycznie ciasto w ogóle nie wyrosło. Jestem ciekawa jak to się stało, że na zdjęciu ciasto jest tak wyrośnięte🤔 w smaku bardzo dobre.
mi nie wyszło wg tego przepisu , mało wyrosło na dole zakalcowate, czas pieczenia raz 40 min i dodałam jescze 30,,, słabo
, mało wyrosło na dole zakalcowate, czas pieczenia raz 40 min i dodałam jescze 30,,, słabo
            
brak informacji w jakiej temperaturze piec ciasto
Czy można dać mąkę bezglutenową?