thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 01/04/12
zmieniono dnia: 03/04/15

Składniki

lukier różowy

  • 30 g soku z malin lub żurawiny
  • 200 g cukru
  • 10 g soku cytryowego, z wyciśniętej cytryny

CIASTO

  • 125ml mleka
  • 1 łyżkę oleju
  • 400g mąki
  • 40g drożdży świeżych
  • 90g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1.  jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4

    2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto Ciasto"Ciasto"  5 minut

    3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku

  2. Pieczenie

    poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem

    1. 20 minut temp.40 stopni

    2.10 minut temp. 80 stopni

    3. 30 minut temp.180 stopni

  3. Wystudzoną babkę polać lukrem

  4. 200g curku mielimy  15sek/obr.10,

    dodać obydwa soki i wymieszać 35 sek/ obr 3-4

Porady

Babka zawsze wychodzi

jakiś cudowny przepis

nie obawiać się wrzącego mleka

i wyrastania ciasta w piekarniku

można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi

Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać  10-15 g wody lub soku cytrynowego i dalej ucierać kilka sekund. Gęstośc lukru zależy od gęstości dodanego soku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Babka drożdżowa z różowym lukrem

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 30, 2016 at 21:49

    Babka przepyszna, łatwa w wykonaniu . Ja robiłam ze zwykłym  lukrem.dosłownie zniknęła ze stołu. 

  • kwietnia 7, 2015 at 13:56

    czyli zrobiłaś wg podstawowego przepisu który zamiesciłem

  • kwietnia 7, 2015 at 13:48

    Pyszna. Wyszła idealna, ani nie za sucha, ani nie za mokra. Nie robiłam lukru bo już wystarczy tych słodkości świątecznych. Dziś zjedliśmy ją zamiast pieczywa.

  • kwietnia 4, 2015 at 20:29
    5.0

    Babka SUPER! Tylko lukier nie bardzo wyszedł - nie rozpuścił się cukier. Ale i tak babka znikała szybciutko.

  • października 19, 2013 at 21:26

    Witam faktycznie bardzo szybko się robi.Babka jest bardo zbita ale wilgotna do końca.Polałam lukrem do którego dałam sok cytrynowy jak w przepisie i do zabrawienia syrop malinowy .Babka pachniała,była różowa i dla mnie słodsza .Bardzo ładnie wyglądała  z tym lukrem Pozdrawiam

    tmrc_emoticons.) Cooking 7

  • kwietnia 10, 2012 at 20:50

    Wiesz, ciasto drożdżowe nigdy nie jest "mokre" w środku. Moja babka jednak  utrzymywała długo świeżość. Wszystko chyba jednak zależy od maki , czasu pieczenia i samego piekarnikatmrc_emoticons.)

  • kwietnia 10, 2012 at 14:08

    Wyrosła pięnie ale jak sucha w środku

  • kwietnia 6, 2012 at 19:24

    Do zimnego piekarnika

    bo zimny piekarnik ma temp,ok 20 stopni tyle co w kuchni

  • kwietnia 6, 2012 at 09:12

    a wsadzac do zimnego czy nagrzanego piekarnika? Wyglada super!  tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 2, 2012 at 10:20

    tmrc_emoticons.)Przepis jest SUpertmrc_emoticons.) juz robialm wiele ciast drożdzowych , ale to jestbłyskawiczne i smakowite , dodaje jeszcze kieliszek rumu , dla lepszego aromatu i daje mniej cukru.POLECAM na SWietatmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: