thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

CIASTO

  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • masło do formy

MASĘ SEROWĄ

  • 10 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1000 g twarogu tłustego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki rodzynek koryntek, namoczonych w rumie
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej, smażonej
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki 40sek/obr.5


    Ciasto wyjąć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

  2. MASA SEROWA:;


    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić białka,  dodać szczyptę soli, ubić za pomocą motylka 7 min/obr.3


    2. Pianę przełożyć do dużej miski


    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" cukier i żółtka, ucierać 3 min/obr. 6


    4. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, ucierać dalej 3 min/obr.6


    5. dodać rodzynki i skórkę, wymieszać 1min/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4


    6. Utartą masę serową pzełożyc do dużej miski z pianą, delikatnie wymieszać kopystką.


     

  3. 2/3 ciasta wylepic wysmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć na nie mase serową. Z reszty ciasta wyciąć paseczki lub zrobić cienkie wałeczki. Ułożyć je w kratkę na wierzchu sera, posmarować żółtkiem.


    Piec w piekarniku około 1 godz.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SERNIK KRAKOWSKI W KRATKĘ w/g przepisu Magdy Gessler

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 21, 2018 at 21:16

    Mi ciągle piana z białek po ubiciu się z po chwili upłynnia .Nie wiem czemu.Jakies rady?

  • czerwca 21, 2018 at 21:10

    sernik pyszny ale proponuje ciasto kruche upiec pierw ,potem zalac masą serowa i znów do pieca.

  • stycznia 26, 2014 at 23:51

    ja ostatnio nie wyczuwam momentu i przebijam samo masło..  :O

  • stycznia 26, 2014 at 23:37

    Nic się nie przejmuj. Próbuj dalej. Każdemu się to zdarza. mnie też. tmrc_emoticons.;)

  • maja 1, 2013 at 18:37

    Cieszę się, że udało Ci się dojść do metody ubijania białek i śmietany.  tmrc_emoticons.)   Tak to własnie jest. Pamiętaj: wprawa czyni mistrza. Cieszę się też , że sernik smakuje.tmrc_emoticons.)

  • maja 1, 2013 at 13:11

    Zgadza się, po metodach prób i błędów dochodzę do tych samych wniosków.

    Obecnie nie ustawiam czasu, a obroty daję nie wyższe niż 3 i pilna obserwacja w jakim stanie są białka.

    Właśnie dziś udało mi się ubić pianę doskonale (4białka - 4min.obr.3 oczywiście z motylkiem).

    To samo muszę poćwiczyć z ubijaniem śmietany, ostatnio nagminnie nie wyczuwam momentu i jest .....masło.

    Pozdrawiam, a sernik jest znakomity, pozatym ciasto kruche uniwersalne również nadaje się do innych wypieków.

  • maja 1, 2013 at 12:34

    tmrc_emoticons.;) Big Smile Czas ubijania białek na piane jest bardzo różny i zależy  od kilku rzeczy, tj: ilości białek, wielkości jajek, świeżości jajek. Podany czas prosze traktować jako orientacyjny, zawsze można wczesniej zajrzeć do naczynia i sprawdzić stopień ubicia. Proszę zwrócić uwagę, że w tym przepisie jest 10 białek, a więc sporo. Nie ma określonego czasu ubijania białek na pianę, zawsze jest to względne. To jest moje zdanie, ale może ktoś ma lepszą receptę.

  • maja 1, 2013 at 10:47

    Jak należy ubić piane z białek w thermomiksie, proszę o odpowiedź tych którym zawsze się udaje

    chodzi o czas i obroty - 7min to jednak za długo

  • marca 18, 2013 at 16:24

    Ja teżMagdę Gessler uwielbiam i cenię za szaloną wiedzę! Ciesze się , że tępi tych kulinarnych brudasów!  Grażynko, marzę ,żeby taka Magda Gessler pokazała jak się gotuje zdrowo z TM!   . Może doczekam zmian? tmrc_emoticons.~

  • marca 18, 2013 at 16:22

    tmrc_emoticons.;) Mozna zmienić kolejność czynności i najpierw wykonać masę serową, przełożyć do innego naczynia, a potem na końcu ubić pianę , dodać do masy i wymieszać. Jednak ubita wcześniej piana nie powinna podchodzić wodą, bo wyrobienie masy serowej trwa krótko - 7 minut. Jeżeli nawet, to  na dnie nie jest woda, lecz nieubite białko. Można go nie dodawać bo jest to niewielka ilość. Taka zaproponowana kolejność była w przepisie Magdy i ja też tak to ujęłam.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: