thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 25/01/14
zmieniono dnia: 02/03/14

Składniki

Ciasto

  • 1,5 łyżeczki sody oraz przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 125 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g miodu
  • 250 g ugotowanych ziemniakow

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia włóż miód, cukier i masło, ucieraj 10min/60stopni/obr2.

    Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj 5min/interwał.

    Pozostaw ciasto do wystygnięcia ok 15 min, w tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni.

    Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować, wykroić dowolne wzory i pieć w piekarniku 15-20 min.

Porady

Do pierniczków pasują różnorodne ozdoby, odkryjcie swoją kreatywnośćtmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 22, 2017 at 15:46

    Upiekłam tmrc_emoticons.-) Są rewelacyjne. Polecam tmrc_emoticons.-)

  • grudnia 20, 2017 at 20:52

    Przepis super pierniczki pyszne ... piec 15 min

  • grudnia 17, 2017 at 09:12

    Wspaniały przepis... pierniczki pyszne mięciutkie , takie o jakich marzyłam świetne ciasto , nie pękają jak przy tradycyjnych piernikach , bardzo szybko się robią , od siebie do przepisu dodałam 1 łyżeczkę amoniaku.....POLECAM SĄ EKSTRASmile

  • listopada 11, 2016 at 12:23

    witam, mam pytanie odnosnie ozdabiania lukrem, jaka metoda ozdabiane byly pierniczki?

    sa slicznetmrc_emoticons.)

  • grudnia 22, 2014 at 22:34

    Miałam pewne obawy co do tego przepisu, ale ogółem pierniczki wyszły smaczne i piekne.

  • grudnia 21, 2014 at 18:02

    zrobila mi sie jakas klejaca masa, ktora ciezko bylo pozniej zagniesc z maka na stolnicy (trzeba bylo sporo maki podsypac). Czy to tak ma byc, czy cos poszlo nie tak?

  • grudnia 20, 2014 at 20:19

    Właśnie się za nie zabieram.

  • grudnia 11, 2014 at 15:29

    Wlasnie zabieram sie za nie napisze jak wyszlo.

  • grudnia 9, 2014 at 21:34

    Pierniczki wyszły pyszne i w bardzo dużej ilości u mnie było około 120 figurek tmrc_emoticons.;) Zmniejszyłam tylko czas mieszania, ponieważ obserwowałam jak wygląda ciasto i ten czas dla mojego termomixa (tm5) był za długi. Co prawda zamiast miodu dodałam coś w stylu nieudanego karmelu - masy cukrowej takiej z jakiej robione są baranki cukrowe, ale i tak wszystko wyszło pięknie no i nie trzeba było dużo podsypywać, ciasto idealne do wałkowania i wycinania tmrc_emoticons.) Polecam!

  • stycznia 29, 2014 at 08:15

    Witajcietmrc_emoticons.)  pierniczki wkładam do szklanego słoika, ale nie goszczą tam długo. Wiem  od znajmomych z Bielska, że im starsze tym lepszetmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: