Składniki
Pierniczki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 80 gramów Migdałów
 - 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 250 gramów mąki tortowej
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 180 gramów miodu
 - 75 gramów masła
 - 50 gramów skórka kandyzowana
 - 1 łyżeczki cynamonu
 
Lukier
- woda-wrzątek
 - Cukier puder
 - ew.aromat do ciast
 
- 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 1 łyżeczki cynamonu
 - 80 gramów Migdałów
 - 50 gramów skórka kandyzowana
 - 75 gramów masła
 - 250 gramów mąki tortowej
 - 180 gramów miodu
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 75 gramów masła
 - 50 gramów skórka kandyzowana
 - 180 gramów miodu
 - 80 gramów Migdałów
 - 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 1 łyżeczki cynamonu
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 250 gramów mąki tortowej
 
- Cukier puder
 - woda-wrzątek
 - ew.aromat do ciast
 
- Cukier puder
 - woda-wrzątek
 - ew.aromat do ciast
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego"  wkładamy migdały,skórkę kandyzowaną mielimy 10sek./obr.5Dodajemy masło i miód podgrzewamy 5min/100stopni/obr.1 ,zostawiamy do wystudzenia ale nie calkowitego.Ma być jeszcze ciepłe i dodajemy resztę składników mieszamy 1,5min.
"Blokada naczynia miksującego" 
"Ciasto" .Wyjmujemy na stolnicę rozwałkowujemy na placek [nie za cienko],wykrawamy ciasteczka jakiego chcemy kształtu.Pieczemy w 180 stopniach 12min.[nie dłużej bo będą twarde]
Cukier puder mieszamy z wrzącą wodą na konsystencję polewy,możemy ewentualnie dodać olejku smakowego.Polewamy pierniczki ,możemy posypać kolorowymi ozdobami
Są pyszne-wypróbowane
Pierniki
Porady
Możemy dodać również orzechy ,pół na pół z migdałami.Ja tak zrobiłam,chociaż w przepisie były tylko migdały.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Czy te pierniczki można przygotować np miesiąc wcześniej?
Ja również zrobiłam,są pyszne.Migdały połączyłam z orzechami włoskimi pół na pół.
Polecam, zrobiłam i są rewelacyjne
Bardzo dobre, dobrze sie wałkują przez folię spożywczą, ciasto nie klei się do rąk. Super jak dla mnie! Dzięki za przepis!
Cieszę się,są rzeczywiście pyszne.Teraz proszę zrobić grubsze i piec 12 minut
Zmiękły i były pyszne , ale niestety na świąta już nie ma , trzeba zrobić nowe. Też myślę że zadługo je trzymałam w piekarniku.
Leon59 myślę,że ciasto było za cienko rozwałkowane.Pisałam,żeby nie za cienko.A może za dlugo trzymalaś w piekarniku?
yślę jadnak ,że powinny i tak zmięknąć
Witam serdecznie
Zawsze trzeba troszkę podsypać mąką.Czemu musiałaś tak dużo???-nie wiem.Może zależy jaki użyłaś tłuszcz.
pozdrawiam i życzę pysznych wypieków
Tak jak wspomniałam wcześniej są pyszne i polecam zrobic je na 2 blachy bo rosną
Wszystko super, smak - pyszny, ale ciasto wyszlo w konsystencji nie do wałkowania musiałam dosypać sporo mąki. Gdzie popełniłam błąd?