Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Tortownica 26cm

  • 200 gramów masla zamrozonego w kawalkach
  • 200 gramów maki (2/3 pszennej i 1/3 krupczatki)
  • 10 gramów soli
  • 20 gramów lodowatej wody + 20g, w razie potrzeby

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo, make i sòl: 40sek / obr 4-5. Kontynuujac na obr 5- stopniowo dodawac lodowata wode przez otwòr przykrywki. Jesli sie chce bardziej miekkie ciasto, mozna dodac jeszcze 10g-gòra 20g, wody- nie przekraczajac jednak tej ilosci!!! Wyjac ciasto, rozwalkowac cienko na prostokat, wkladajac miedzy 2 arkusze papieru kuchennego. Zdjac 1 papier, ciasto zlozyc na 3 (2 boki do srodka, jedno na drugie). Wlozyc do lodòwki na 15min. Powtòrzyc operacje jeszcze 3 razy. Uzywac.

Porady

Manipulowac ciastem jak najmniej, by bylo zimne (nie moze sie "rozgrzac").  Po ostatnim "zlozeniu" wlozyc najpierw do lodòwki, a potem uzywac. Jesli sie nie uzywa od razu, rozwalkowane, na 1 arkuszu papieru, zwinac jak nalesnik i przechowywac w lodòwce ( max kilka dni).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto francuskie- "pasta sfoglia" - szybsza wersja

Wydrukuj:

Komentarze