
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 500 g owoców aronii
- 200 sztuk listków wiśni
- 1250 g wody
- sok z połowy cytryny
- 1 litra czystej wódki lub 0,5 litra spirytusu
- 2 szklanki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia TM wlewamy wodę, dodajemy aronię i listki wiśni. Gotujemy 1 godz/temp.100 st.C/ obr1 2. Przelewamy do innego garnka i odstawiamy do drugiego dnia. 3. Na drugi dzień przelewamy przez koszyczek (odcedzamy) zawartość do naczynia TM, dodajemy cukier, sok z cytryny, podgrzewamy 10min/temp.60st.C/obr.2 -do rozpuszczenia cukru. NIE GOTOWAĆ! 4. Przelewamy do dużego garnka i dolewamy wódkę lub spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek.
NALEWKI
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Szanowni Państwo.
Nalewka wychodzi wspaniała! Nie spodziewałam się że będzie tak smaczna
Polecam szczerze
No cóż ,nie mam tych liści,ale chęć na nalewke
aronia mrożona to nie powinna być z goryczką, chyba zrobie eksperyment
POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ 
Tak, ponieważ z tego co wiem, liście wiśni łagodzą goryczkę aronii. Może jest jakieś inne wytłumaczenie, ja go nie znam i nie próbowałam robić bez liści.
Kochane Panie , koniecznie muszą być te liście z wiśni,czy może być bez nich?
Dziękuję za miłe słowa pochwał.
Pamiętajcie tylko, że konsumpcja tej naleweczki musi być opóźniona o co najmniej 3 tygodnie.
Tak zwykle bywa przy wszystkich tego typu nalewkach domowych. To się musi "przegryźć" (tak mawiał mój tatuś). 
Naleweczka pyszna
polecam 
To ja dziękuję za wiadomość
bo dziś ta informacja będzie mi bardzo potrzebna
Pozdrawiam!
Właśnie zabrałam się za robienie nalewki
Mam jednak pytanie odnośnie ilości cukru, który dodaje się na drugi dzień do nalewki bo w przepisie nie ma podanej ilości.
Proszę o wskazówkę.
Przepraszam, uciekł mi ten cukier bo miaam problemy z opublikowaniem przepisu(trudności w dodaniu wiersza). Dodajemy 2 szkanki cukru. Zaraz poprawię w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Aronii nie gotowałabym dłużej niż pół godziny, moim zdaniem nie ma to sensu.
Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i podgotować w TM około 12 minut / temp. 90 , dodając ok. 200 do 500g cukru / xylitolu ( wedle upodobania do słodkości ) lub agaru / cukru żelującego a otrzymamy świetną konfiturę.
Im dłużej stoi - tym nalewka jest lepsza
Pozdrawiam!