thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 30/01/14
zmieniono dnia: 05/02/14

Składniki

Na budyń:

  • 25 gramów gorzkiego kakao lub karobu
  • 550 gramów mleka roślinnego, (ryżowe, owsiane, sojowe)
  • 120 gramów daktyli suszonych
  • 30 gramów masła lub oleju kokosowego
  • 1 szczypty soli
  • ewentualnie cukier do smaku
  • 90 gramów kaszy jaglanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego wsypać kaszę jaglaną i podprażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.

  2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i gotować 15min/100stopni/obr. 2. Naczynie przykryć koszyczkiem lub uchyloną ze skosa miarką - kasza lubi kipieć, nie należy odchodzić w tym czasie daleko od Thermomixa.

  3. Ugotowaną masę spróbować co do słodkości, ewentualnie dosypać cukru do smaku i zmiksować 1min./obr.10.

  4. Budyń przelać do kokilek lub miseczek i jeść na ciepło, kasza lubi dość szybko tężeć.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Budyń jaglany

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 6, 2020 at 18:04

    Budyń bardzo smaczny
    kasze prażyłam troszkę dłużej bez założonej miarki.
    Nie dałam daktyli tylko na końcu miodem posłodziłam.

  • października 5, 2019 at 10:19
    5.0

    Niezmiennie super deser dla całej rodziny. Robię zawsze z 1,5 porcji tmrc_emoticons.)

  • czerwca 28, 2018 at 15:26
    5.0

    Pyszny Lol na pewno jeszcze zrobię Smile

  • listopada 14, 2017 at 18:15

    Mi smakował. Zgodnie z podpowiedziami zmniejszyłam ilość kakao (20g) oraz daktyli (80g). Obawiałam się goryczki więc przed wszystkim przelałam wrzątkiem i wyprażyłam na patelni. Goryczki nie było. Jest troszkę zamulający ale chyba z kaszy jaglanej nie da rady uzyskać normalnego budyniu 100%. Fajny, zdrowy zamiennik.

  • marca 31, 2017 at 09:25

    Debiut z budyniem jaglanym, polcam, dodałam malin ze słoika tmrc_emoticons.-)

  • kwietnia 26, 2016 at 18:41

    Fantastyczny pomysł, a efekt końcowy godny polecenia .Przepyszny-zastosowałam mleko kokosowe z puszki i podałam z malinami.Dziekuje tmrc_emoticons.)

  • lutego 17, 2016 at 19:52

    ja dodaję 15 g karobu i 1 lyżkę kakao, na słodkość tylko kilka daktylów lub banana i daktyla.

  • lutego 5, 2016 at 22:26
    3.0

    Ogólnie dobry ale wyszedł mi zbyt gęsty, następnym razem dodam więcej mleka.

  • grudnia 18, 2015 at 14:17
    4.0

    Przepis świetny. Zmodyfikowałam go trochę dla dziecka, bez karobu i kakao oraz dużo mniej daktyli. Jest pyszny i zdrowy  Love

  • września 25, 2015 at 21:59

    Serdecznie polecam, budyń jest pyszny, wspaniale kremowy również na zimno tmrc_emoticons.) jak poprzedniczki zredukowałam ilość karobu do 15 g i daktyli do 6 sztuk. Dodałam również mleko kokosowe, ale to opcja dla łasuchów i stalowych żołądków, deser jest dość ciężki, jeśli się zdecydujecie, myślę, że maksymalnie 100 gram można spokojnie dodać, bez efektu tłustości tmrc_emoticons.;)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: