thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 24/10/14
zmieniono dnia: 02/11/15

Składniki

Sos

  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Farsz

  • suszony tymianek
  • pieprz
  • 100 g fety
  • 400 g szynki
  • 2 pory

ciasto

  • opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 250 g mąki (pszennej tortowej)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto, fasz + sos
  1. Ciasto:

    do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wszytskie składniki na ciasto, czas 2 min, obr Ciasto"Ciasto" . ciasto powinno sie lepić (jeśli nie będzie dodać wodę). Następnie z ciasto uformować kulkę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

    Farsz:

    Umyć pory, pociąć na kawałki, włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 5 sek/ Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" / obr. 5. Dodać oliwę i włączyć 12 min / 100' / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" dodając szynkę (opcjonalnie można farsz usmażyć na patelni)

     

    sos:

    założyć motylek, dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" śmietanę i jajka obr 4 czas 30 s

     

    W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180' i rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15-20 min

    następnie na podpieczone ciasto dajemy farsz (por+ szynka), wylewamy sos śmietanowo- jajeczny, nakładamy pokrojoną fetę w kostkę i posypujemy suszonym tymiankiem. Pieczemy jeszcze ok 20 min

Porady

można podawać z sałatką, rukolą jak i samą

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta na słono z porem, szynką i fetą

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 5, 2020 at 07:33
    5.0

    Ja nie mialam szynki i dalam kiełbasę, tez fajnie tmrc_emoticons.)

  • października 28, 2018 at 10:00

    Rewelacja!!!! Ten przepis jest niezastąpiony na różne okazje w domu i na wyjazd i nawet do pracy👍👍👍
    Dziękuje!

  • października 14, 2018 at 08:29

    Rewelacyjna, smaczna i szybka 👍😊 super przepis!!!!!😁

  • czerwca 22, 2018 at 13:42
    5.0

    Przepis na przepyszne danie, nie wierzę że tak mało osób zrobiło tą tartę!
    Bojąc się, że będzie za dużo sosu - zrobiłam ze 150 ml śmietany, ale teraz stwierdzam, że jednak nie trzeba zmniejszać ilości śmietany. Wszystko ładnie się ścina i pom wyjęciu z piekarnika powstaje na powierzchni taka kremowa masa, a w niej ser feta ... mmmm.... pychota!

  • kwietnia 19, 2016 at 22:46

    ale pierś surową ?

     

  • kwietnia 17, 2016 at 15:12

    Tarta rewelacja, trochę zmodyfikowałam dodatki: dodałam do para świeże liście szpinaku i zamiast szynki dodałam pierś z kurczaka (bo nie miałam szynki). 

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: