 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
Stek
- 800 g polędwica wołowa
- olej rzepakowy/masło klarowane
- pieprz z młynka
- sól gruboziarnista
Sos
- 3 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu, marynowany
- 2 szalotki, przekrojone na pół
- 30 g masła
- 2 łyżki koniaku lub brandy
- 2 łyżki wina porto
- 100 g wody
- 1 łyżki koncentratu warzywnego TM
- 100 g śmietany min. 30%
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki konfitury żurawinowej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do  "Blokada naczynia miksującego"  wrzucamy ziarna pieprzu i rozdrabniamy 10 sek/obrót 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. "Blokada naczynia miksującego"  wrzucamy ziarna pieprzu i rozdrabniamy 10 sek/obrót 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.- 2. Wrzucamy szalotkę 4 sek/obrót 5. Zgarniamy na dno naczynia. - 3. Dodajemy masło i smażymy 3 min/Varoma/obrót 2. - 4. Wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy 20 min/90 stopni/obrót 2. - 5. Miksujemy 30 sek/obrót 10. - 6. Do sosu możemy dodać całe ziarenka zielonego pieprzu. 
- 1. Na godzinę przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. - 2. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) do temperatury 160 stopni. Przed smażeniem mięso smarujemy olejem o wysokiej temperaturze dymienia lub masłem klarowanym. - 3. Smażymy ok. 3 minuty z każej strony. Ważne! Po położeniu na patelni nie ruszamy mięsa, dopiero po 3 minutach przewracamy na drugą stronę i nie widelcem tylko łopatką tak, aby go nie przekłuć, gdyż wypłyną soki i stek będzie suchy w środku. - 4. Po smażeniu wkładamy do piekarnika o temperaturze 100 stopni na 10 minut. - 5. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem z młynka lub polewamy sosem z zielonego pieprzu. 
Sos z zielonego pieprzu
Stek
Porady
Do wykonanie dobrych steków najlepsza jest wołowina z takich krów jak Black Angus czy Wagyu. Jest trudna u nas do zdobycia no i jest droższa, ale warto popytać. Nie polecam polędwicy z supermarketu, bo tam są przeważnie polędwice z krów mlecznych, lepiej kupić u dobrego rzeźnika.
Steki powinny mieć od 2 do 4 cm. W zależności od grubości mięsa oraz upodobań dotyczących stopnia wysmażenia wydłużamy lub skracamy czas pieczenia w piekarniku.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Bardzo dobry
Sos lekko zmodyfikowalam. Rozdrabniam przed gotowaniem bo dodaje trochę całych ziarenek. Nie dodaje alkoholi(bo nie lubię ich w sosach) i dodaje 40g mąki, bo sos jest bardzo rzadki. Używam do różnych mięs. Oczywiście przepis do ulubionych 🤗
Niestety sos ten nie ma nic wspólnego ze smakiem sosu z zielonego pieprzu. Niesmaczny.
Wykorzytalam sos do kotletow wieprzowych - dobry
Genialne w swej prostocie, pycha!!!