 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
DODATKOWO
- 800 gramów wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 gramów śmietany 30%
ZALEWA/PASTA
- 2 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
- 2 centymetry imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaskie łyżki papryka słodka mielona
- 1 płaskiej łyżeczki papryka ostra mielona
- 1 płaskie łyżki kminek mielony
- 1 płaskie łyżki majeranek suszony
- 2 łyżki miodu plynnego
- 1 płaskie łyżki soli drobnej
- 4 szczypty pieprzu czarnego mielonego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 900 gramów karczku
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Varoma Varoma
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Zetrzyj czosnek i obrany imbir na tarce o drobnych oczkach, i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. W ten sposób powstanie zalewa/pasta, do której włóż karczek i natrzyj. Mięso pod przykryciem odstaw do lodówki na 12 godzin. 
- 2) Po tym czasie do  "Blokada naczynia miksującego"  wlej 800g wody. Nałóż przystawkę VAROMA i na dolnej części połóż na niej karczek, nakryj przystawką VAROMA gotować 60min/VAROMA/OBR. 1. "Blokada naczynia miksującego"  wlej 800g wody. Nałóż przystawkę VAROMA i na dolnej części połóż na niej karczek, nakryj przystawką VAROMA gotować 60min/VAROMA/OBR. 1.- Odstawić przystawkę VAROMA. 
- 3) Do pozostałej w  "Blokada naczynia miksującego"  wody dodaj 2 łyżki mąki pszennej, 100 gramów śmietany 30%, gotować 1 min/100`C/obr. 6. Powstałym sosem polać mięso. "Blokada naczynia miksującego"  wody dodaj 2 łyżki mąki pszennej, 100 gramów śmietany 30%, gotować 1 min/100`C/obr. 6. Powstałym sosem polać mięso.
Zalewa
Porady
Pozostałą w misce zalewą polej mięsą w Varomie przed gotowaniem.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
dla mnie... bomba dla podrasowienia smaku sosu można dodać sosu sojowego, ale ten jest równie ciekawy w smaku
 dla podrasowienia smaku sosu można dodać sosu sojowego, ale ten jest równie ciekawy w smaku 
Gratuluję!
Monika
Według mnie niczym, bo ma on taki specyficzny smak.
a czym można zamienić sos Worcestershire?
Zupełnie mi to do głowy nie przyszło :P
Hmm.. Nie rozumiem dlaczego na tarce ścierać, skoro mamy TM.. Wrzucasz na najwyzsze obroty na 2sek i gotowe..