Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     2 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
CHLEBA
- 50 gramów migdał, ze skórką
 - 50 gramów SIEMIE LNIANE
 - 50 gramów orzechy laskowe
 - 50 gramów pestki dyni
 - 50 gramów słonecznika łuskanego
 - 430 gramów wody
 - 30 gramów świeżych drożdży
 - 600 gramów mąka orkiszowa typ630, lub pszenna chlebowa
 - 100 gramów płatków owsianych
 - 10 gramów soli
 - 15 gramów miodu
 - 50 gramów jogurtu naturalnego, lub kokosowego
 - 5 g oleju, do natłuszczenia miski
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego odważam orzechy (migdały i orzechy laskowe) miksuje tryb turbo 1s. odstawiam do miski. Do naczynia miksującego wsypuję mąkę, drożdze, sól, miód, jogurt, dodaje wodę, odważam płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane na koniec wsypuję rozdrobnione orzechy (uwaga nie mogą być zbyt drobne, ponieważ wypiek może wyjść zbyt sypki) włączam tryb wyrabiania ciastna
"Ciasto"  na 6-7 minut. W międzyczasie natłuszczam dużą miskę. Ciasto przekładam do miski i przykrywam sciereczką do wyrośniecia na 60 minut. 
Po tym czasie wykładam ciasto na opruszony mąką blat lub natłuszczony olejem, foruuję dwa podłużne bochenki. Lekko obsypuję je mąką i przekładam na blache do pieczenia. (jeśli ciasto będzie zbyt luźne można je przełożyć do formy) przykrymwa ściereczką i zostawiam na kolejne 20-30 minut. Międzyczasie włącz piekarnik. Nastepnie nacinam ostrym nożem i wkładam do nagrzanego piekarnika na 220 lub 200C (zależy jak twój piekarnik mocno piecze, obserwuj wypiek podczas pieczenia) piecz około 30-40 minut.
smacznego!
wartość odżywcza w dwóch bochenkach
białko 160.2
tłuszcz 130,2
węglowodany ogółem 443,5
łączna ilość kcal 3612 (w dwóch bochenkach)/ 1375g (w 100g produktu mamy 262kcal) 
Chleb drwalski
Porady
przygotuj sobię dużą miskę
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze