- TM 5
 
Składniki
do posmarowania blachy
- 1 płaskie łyżki oleju, lub oliwy
 - 2 płaskie łyżki otrąb, do posypania
 
ciasto
- 2 płaskie łyżki oliwy lub oleju
 - 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
 - 300 g ulubionych ziaren, np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, itp.
 - 500 - 600 g ciepłej wody
 - 100 g płatków owsianych, lub innych, np. 5 zbóż
 - 600 g mąki orkiszowej razowej i białej w dowolnej kombinacji, lub tylko jednego rodzaju
 
rozczyn
- ok. 0,25 litra ciepłej wody, lub tyle, żeby po wymieszaniu rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany
 - 3 czubatych łyżek mąki żytniej, żurkowej lub pełnoziarnistej
 - 0k. 100 g Zakwasu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego"  włóż rozczyn i wszystkie składniki ciasta. Jeżeli masz większą niż podana ilość zakwasu, nie szkodzi. 6 minut/
"Ciasto" . Możesz od razu przełożyć ciasto do keksówki (24-30 cm) lub zostawić w 
"Blokada naczynia miksującego"  ok. 30 minut i ponownie 3 min/
"Ciasto" . Pozostaw w 
"Blokada naczynia miksującego"  ciasto na spodzie (2-3 łyżki). Wygładź wilgotną kopystką lub łyżką ciasto w foremce i nakłuj gęsto widelcem. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 3-7 godzin  w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Do ciasta pozostałego w 
"Blokada naczynia miksującego"  wlej ok. 1/4 szklanki wody i przez kilka mimut/obr. 5/
"Obroty wsteczne" . Następnie zawartość 
"Blokada naczynia miksującego"  przelej do słoika, przykryj (ale nie zakręcaj!) i wstaw do lodówki jako zakwas na następny raz (co najmniej na 3-4 dni; w lodówce może stać i miesiąc). Gdy ciasto podrośnie, posmaruj je wodą, mlekiem lub jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 *C, po pół godzinie zredukuj temperaturę do 180*C i piecz jeszcze 30-35 minut. Wyjmij chleb z foremki i studź na kratce kuchennej. Całkowicie ostudzony można pokroić na kromki, zamrozić i w miarę potrzeby rozmrażać np. w tosterze lub piekarniku.Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
W przeddzień pieczenia wyjmij z lodówki zakwas i wymieszaj go z mąką żytnią oraz wodą, tak, by miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie zwilżoną ciepłą wodą ściereczką kuchenną i zostaw w temperaturze pokojowej.
ciasto
rozczyn
Porady
Pierwszy zakwas można przygotować według dostępnych np. w Przepisowni receptur. A później odkładać po prostu trochę ciasta.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Super
Np. z tego przepisu:
http://www.przepisownia.pl/chleby-bułki-przepisy/zakwas-żytni-chlebowy-najprostszy/445164
jak zrobic zakwas?