Składniki
- 3-5 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 czubatych łyżek cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3 czubate łyżki śmietany kwaśnej lub słodkiej wg uznania
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 gramów wiśnie bez pestek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wiśnie wkładamy do naczynia miksujacego, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier
Dolewamy 1/2 szklanki wody, 8,5 min, 90stopni, obr 1.
Osoby lubiace bardziej łagodny posmak wiśni-moga wydużyć czas gotowania do 10-11 minut.
Miksujemy 30sek, obroty 6-8
Maki dokładnie mieszamy z pozostała częścia wody i wlewamy do zupy. Dodajemy goździki. Gotujemy 4,5 minuty, 90 stopni, obroty 2. Za pomoca kopystki przelewamy zupę na talerze.
Zupę można jeść na ciepło lub zimno -z makaronem lub ryżem ub bez dodatków. Dekorujemy gęsta śmietana. Smacznego!
Porady
W zależności od rodzaju, smaku wiśni można więcej posłodzić i dodać więcej śmietany. JA często używam maślanki po zrobieniu masła.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja! Zupa przepyszna.
Dziękuję za info-ja też ją często robię z makaronem!
Wiśnie są-mam nadzieję, że zupka wyszła pyszna? Ja jutro robię ponownie!
napewno jak pojawią się wiśnie to ugotuje tą zupkę"Blokada naczynia miksującego"
Dzisiaj zrobiłam zupkę wyszła pyszna dodałam tylko więcej wody i zrobiłam na zimno z makaronem polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przypomina mi się dzieciństwo i pyszna zupa wiśniowa robiona przez moją Mamę wypróbuję z checią pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zrobiłam, zjedliśmy z apetytem, na ciepło z łazankami. SUPER. Dzięki za przepis.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Super przepis na upalne dni. |Wypróbuję, dawno już takiej owocowej nie jadłam. Dzięki za przypomnienie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="" width="19" height="20">Właśnie mam zerwane wiśnie. Idę już gotować- bo tak smakowicie brzmi ten przepis." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_9.gif" alt="" width="50" height="75">
Lidka Abramowicz
Ciekawa sprawa, do wypròbowania, na zimno, bo upaly
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?