Składniki
4 porcja/porcje/porcji
przykładowe składniki
- 10 g oliwy lub oleju
- 1 łyżeczki kurkumy
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
- 500 g wody
- 1,5 kostki bulionu lub przyprawa TM
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry chili
- 2 centymetry świeżego imbiru
- 3 kukurydze
-
6
30min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
Obciąć ziarna z wcześniej umytej i oczyszczonej z liści kukurydzy. Cebulę, czosnek oraz świerzy imbir włożyć do naczynia miksującego 10 sek obr. 5. Kopystką zebrać rozdrobnione składniki ze ścianki naczynia miksującego.
Dodać olej 2 minuty temperatura 100st
.
Dodać ziarna kukurydzy i smażyć około 2 -3 minut /100st/
.Dodać wodę, bulion i przyprawy. Gotować około 15 -20minut/ 100 st/ obr 1.5 minut przed końcem gotowania dodać papryczkę chilli.Po ugotowaniu zmiksować zupę 30 sek/ obr. od 4-8 aż do uzyskania konsytencje kremu.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Jeśli zupa ma być ostrzejsza w smaku, papryczkę chilli można dodać już na etapie pierwszego smażenia.
Aby uzyskać delkatniejszą w smaku zupę papryczkę chilli można zastąpić papryką słodką.
Podawać z tostami lub grzankami.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz