Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
ZUPA Z DORSZA, KREWETEK W AROMACIE LIŚCI KAFFIRU
- 3 ząbki czosnku
- 80 g cebuli, obranej, pokrojonej na kawałki
- 50 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 50 g pietruszki korzenia, obranej, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera, obranego, pokrojonego na kawałki
- 50 g Pora, pokrojony na kawałki
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 60 g koncentratu bulionu, warzywnego wykonanego w TM
- 5 g imbiru świeżego, obranego
- 400 g mleka kokosowego, light
- 350 g fileta z dorsza, bez skóry, pokrojony w kawałki
- 150 g krewetek obranych
- 350 g wody, ciepłej
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 g liści kaffiru, ciętego, suszonego
- 2 g soli
- 1 g pieprzu, mielonego
- 40 g oleju
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
-
1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, cebulę, imbir, marchewke ,pietruszkę, seler i por 3s./obr.Całość zgarniamy kopystką na dno naczynia.
2. Dodajemy olej i dusimy 5min./VAROMA/obr.1,5
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz oraz liście kaffiru dusimy 2,5min./VAROMA/obr.1,5
4. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy 40s./obr.8
5. Dodajemy wodę 20s./obr.8
6. Dodajemy dorsza, krewetki gotujemy 12min./100C/obr.0,5
7. Podajemy od razu po przygotowaniu.
ZUPA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJedna z najlepszych, wsród zup rybnych. Liście...
Jedna z najlepszych, wsród zup rybnych. Liście kafiru zastępuję utartą skórką limonki i cytryny
W punkcie 1....
W punkcie 1.
Miksujemy 3 s./obr.8