thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa TOM YUM z shitake

  • 120 g cebuli
  • 5 ząbków ząbek czosnku
  • 40 g imbiru, świeży, drobno posiekany
  • 15 g papryczki chili, świeże, drobno posiekane
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 opakowania pasty tom yum, około 40 g
  • 250 g pierś z kurczaka, bez kości, pokrojona na 2 cm kawałki
  • 5 g trawy cytrynowe, świeże, używam ze słoiczka
  • 4 liście limonki, kafiru
  • 15 g cukru trzcinowego
  • 150 g grzybów shiitake, świeżych, pokrojonych w plasterki 5 mm
  • 25 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 165 g krewetek, bez ogonków
  • 900 g wody
  • 1 łyżek sos sojowy
  • 1 łyżek sos rybny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojoną na ćwiarki cebulę, czosnek, imbir, papryczki chili. Zmiksować 10 sek/obr. 5
  2. Dodać oliwę 3 min/100 st./obr.1
  3. Dodać pastę tom yum, sok z cytryny, paprykę ostrą, pierś kurczaka, liście kafiru, trawę cytrynową, cukier trzcinowy, sos rybny i sojowy oraz wodę 10 min/100 st./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 0,5
  4. Dodać pokrojone grzyby shitake 10 min/100 st./ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 0,5
  5. Dodać krewetki 5min/100 st./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 0,5

Porady

Zupę podawać z makaronem ryżowym (wstążki) przygotowanym według opisu na opakowaniu).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa TOM YUM z shitake

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?