Tu jesteś:
4
Składniki
Zupa Gyros krok po kroku
- 600 gramów mięso na gyros (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa), patrz wskazówki
- 20 gramów olej rzepakowy
- papryka ostra, według uznania, zazwyczaj wystarczy jedna pepperoni ze słoika
- 1 puszek pomidory
- 150 gramów cebula
- 2 ząbki czosnek
- 15 gramów olej rzepakowy
- 250 gramów pieczarki
- 250 gramów papryka, czerwona
- 450 gramów gorąca woda
- 1 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub 1 kostkę bulionu warzywnego, pokruszoną
- 100 gramów serek topiony śmietankowy
- 1 płaskich łyżek oregano lub przyprawa do pizzy
- 1 łyżeczki sól
- 2 łyżeczki cukier
- 160 gramów kukurydza konserwowa, mała puszka, opcjonalnie
- 150 gramów śmietana, 18% tłuszczu
-
6
30h 0min
Czas całkowity 30h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy miskę, odważamy do niej 600 g mięsa na gyros (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa) oraz 20 g oleju rzepakowego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Do naczynia miksującego wkładamy papryka ostra w/g uznania
"Miksowanie" 5 s/obr. 5
- Do naczynia miksującego dodajemy 1 puszka pomidorów bez skóry
"Miksowanie" 5 s/obr. 4. Całość przelewamy do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wkładamy 150 g cebuli 2 ząbki czosnku
"Miksowanie" 5 s/obr. 5
- Dodajemy 600 g przyprawionego mięsa na gyros oraz 15 g oleju rzepakowego. Ustawiamy 8 min/Varoma/obr.
"Mieszanie"
- Do naczynia dodajemy 250 g pieczarek pokrojonych w grubsze półplasterki, 250 g papryki pokrojonej w grubą kostkę, 450 g gorącej wody, 1 kostka warzywna albo łyżeczka pasty warzywnej zrobionej w TM, 100 g serka topionego śmietankowego, 1-2 łyżki oregano albo przyprawy do pizzy, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, (OPCJONALNIE) mała puszka kukurydzy 160 g i pomidory z papryką ostrą z kroku 3. Ustawiamy 20 min/100°C/obr.
"Mieszanie"
- Dodajemy 150 g śmietany 2 min/100°C/obr.
"Mieszanie"
- Zupę gyros podawać zaraz po przygotowaniu.
Zupa Gyros krok po kroku
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przy użyciu kurczaka lub indyka, czas gotowania jest wystarczający, przy użyciu szynki wieprzowej, łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej wydłużyć czas gotowania o 5 minut.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz