Składniki
6 porcja/porcje/porcji
ZUPA CALDO VERDE
- 250 g kapusty włoskiej
- 300 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody)
- 60 g kiełbasy chorizo, pikantnej, pokrojonej w plastry
- 50 g oliwy z oliwek
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Liście kapusty porwać na średniej wielkości kawałki, włożyć je do naczynia miksującego, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3s/obr.4. Rozdrobnioną kapustę umieścić na dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, wlać wodę, dodać sól, pieprz i koncentrat bulionu. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 25min/Varoma/obr.1.
Odstawić przystawkę Varoma, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć miarkę, zawartość naczynia zmiksować 1min/obr.1-7, stopniowo zwiększając obroty.
Przez otwór w pokrywie dodać kapustę, kiełbasę chorizo i oliwę, dusić 2min/100'C/
"Obroty wsteczne" /obr1.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Doprawić według uznania. Podawać na ciepło.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJeszcze do przepisu dodać garść liści jarmużu...
Jeszcze do przepisu dodać garść liści jarmużu i wtedy bedzie caldo verde
Przepyszna. Niesamowita
Przepyszna. Niesamowita
Pychota tylko daem cae pto kiebachy z kabana dla...
Pychota tylko dałem całe pęto kiełbachy z kabana dla lepszej wyrazistości
Zupa bardzo dobra. Zamieniłem jednak dodawanie...
chciałam spróbować, ale to nie jest...
chciałam spróbować, ale to nie jest mój smak
Dołączam się do poprzednich komentarzy. Zupka...
Dołączam się do poprzednich komentarzy. Zupka smakuje wyśmienicie. Zwiększyłam jedynie ilość koncentratu bulionu warzywnego do 2 łyżeczek
Fajna i smaczna zupka. Z połowy mąż zrobił...
Fajna i smaczna zupka. Z połowy mąż zrobił krem i wg niego dużo lepiej czuć chorizo
Wczoraj robiłam, pyszna!
Wczoraj robiłam, pyszna!
Bardzo dobra zupa ! Ja
Bardzo dobra zupa ! Ja posypałam tartym parmezanem, a zamiast soli dodałam 2 łyżki sosu sojowego. Poloecam
Pyszne. Chciałam coś nowego
Pyszne. Chciałam coś nowego spróbować i przepis mnie nie zawiódł.