3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZUPA CALDO VERDE


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ZUPA CALDO VERDE

  • 250 g kapusty włoskiej
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody)
  • 60 g kiełbasy chorizo, pikantnej, pokrojonej w plastry
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  Liście kapusty porwać na średniej wielkości kawałki, włożyć je do naczynia miksującego, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3s/obr.4. Rozdrobnioną kapustę umieścić na dolnej części przystawki Varoma, odstawić.

  2.  Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, wlać wodę, dodać sól, pieprz i koncentrat bulionu. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 25min/Varoma/obr.1.

  3. Odstawić przystawkę Varoma, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć miarkę, zawartość naczynia zmiksować 1min/obr.1-7, stopniowo zwiększając obroty.

  4.  Przez otwór w pokrywie dodać kapustę, kiełbasę chorizo i oliwę, dusić 2min/100'C/Obroty wsteczne/obr1.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Doprawić według uznania. Podawać na ciepło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jeszcze do przepisu dodać garść liści jarmużu...

    Zgłoszony przez Bodek_B na lutego 20, 2019 at 18:02.

    Jeszcze do przepisu dodać garść liści jarmużu i wtedy bedzie caldo verde

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna. Niesamowita

    Zgłoszony przez Magda0681 na lipca 24, 2017 at 22:35.

    Przepyszna. Niesamowita

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota tylko daem cae pto kiebachy z kabana dla...

    Zgłoszony przez Jaruś na maja 19, 2017 at 14:14.

    Pychota tylko dałem całe pęto kiełbachy z kabana dla lepszej wyrazistości tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa bardzo dobra. Zamieniłem jednak dodawanie...

    Zgłoszony przez GusGus na lutego 2, 2017 at 15:29.

    Zupa bardzo dobra. Zamieniłem jednak dodawanie wody na litr wywaru mięsnego z szybkowara ciśnieniowego.


    No i jak w zupie razem z chorizo wylądowało parę pokrojonych suszonych pomidorów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chciałam spróbować, ale to nie jest...

    Zgłoszony przez ewazet na stycznia 30, 2017 at 20:35.

    chciałam spróbować, ale to nie jest mój smak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dołączam się do poprzednich komentarzy. Zupka...

    Zgłoszony przez GUNIA na listopada 22, 2016 at 19:28.

    Dołączam się do poprzednich komentarzy. Zupka smakuje wyśmienicie. Zwiększyłam jedynie ilość koncentratu bulionu warzywnego do 2 łyżeczek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajna i smaczna zupka. Z połowy mąż zrobił...

    Zgłoszony przez JaPatusia na listopada 11, 2016 at 11:16.

    Fajna i smaczna zupka. Z połowy mąż zrobił krem i wg niego dużo lepiej czuć chorizo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam, pyszna!

    Zgłoszony przez Monika0525 na września 16, 2016 at 10:55.

    Wczoraj robiłam, pyszna!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra zupa ! Ja

    Zgłoszony przez Renata1104 na sierpnia 26, 2016 at 16:24.

    Bardzo dobra zupa ! Ja posypałam tartym parmezanem, a zamiast soli dodałam 2 łyżki sosu sojowego. Poloecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Chciałam coś nowego

    Zgłoszony przez Ewamaja na czerwca 18, 2016 at 16:13.

    Pyszne. Chciałam coś nowego spróbować i przepis mnie nie zawiódł. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze