3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapalanka


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 300 gramów ziemniaków, pokrojone w kostkę
  • 100 gramów makaron, muszeli lub kokardki
  • 2 cebuli, pokrojona w kostkę
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 300 gramów kiełbasy śląskiej, pokrojona w kostkę
  • 150 gramów boczku wędzonego pokrojonego w kostke
  • 1 płaskie łyżki mąki pszennej
  • smalec do smażenia, ze skwarkami
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojona w kostkę
  • 2 litry wody
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zapalanka
  1. 1. Marchew, pietruszka, ziemniaki i makaron gotować Closed lid 30minut/100°C/obr.1

    2. W międzyczasie smażymy cebulę, kiełbasę i boczek na smalcu ze skwarkami

    3. 15 minut przed końcem dodajemy usmażone produkty

    4. Następnie na smalcu bez skwarek smażymy mąkę na ciemny kolor

    5. Dodajemy do zasmażki trochę zupy aby rozrzedzić i wlewamy do zupy

    6 Solimy i pieprzymy



    SMACZNEGO
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • tak jestem początkująca dopiero przyzwyczajam...

    Zgłoszony przez beszmi na listopada 16, 2016 at 22:46.

    tak jestem początkująca dopiero przyzwyczajam się do termomixa ale myślę iż następne przepisy będą juz miały mniej "usterek"Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podejrzewam, że jesteś

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 28, 2016 at 21:46.

    Podejrzewam, że jesteś początkującą użytkowniczką TM5 i dlatego muszę uprzedzić innych użytkowników. Wydaje mi się, że 2 litry wody to za dużo, zwłaszcza , że jeszcze dochodzi sporo innych składników, a naczynie ma pojemność 2,2 litra. Poza tym nie ma potrzeby kroić warzyw w kosteczkę (dodatkowa robota) , bo można je rozdrobnić w TM. Jeśli chcesz większe kawałki to rozdrabniasz na obrotach 4 , czas w/g uznania, ale lepiej krótko, 5-8 sek. Potem gotujemy na obrotach wstecznych, żeby nie rozdrobnić jeszcze więcej. Fajno, że opublikowałaś przepis, ale za mało w nim posługujesz się TM, on nie tylko służy do gotowania. Przemyśl to i spróbuj jeszcze uprościć używając więcej funkcji TM. Cooking 4

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze