Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Do przygotowania zupy będziemy potrzebować
- 1200 g woda
- 1 łyżeczki koncentrat bulionu drobiowego z TM
- 1 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM
- 1 szczypty pieprz
- 2 łyżeczki sól
- 100 g ryż biały
- 80 g marchewka
- 200 g przecier pomidorowy wykonany w TM, lub pomidory pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnek
- 150 g cebula
- 5 małych listków bazylia świeża
- 0,5 pęczka koperek świeży
- 30 g oliwa z oliwek
-
6
35h 0min
Czas całkowity 35h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę, marchew i czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6. Zgarnąć kopystką wszystko na dno naczynia miksującego.
2. Dodać oliwę z oliwek i dusić 5 min/120stopni/obr. 1
3. Dodać wodę, ryż, przecier pomidorowy bądź pomidory, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i koncentrat bulionu drobiowego i gotować 17 min/100stopni/
"Obroty wsteczne" 1 przykrywając otwór koszyczkiem.
4. 4 minuty przed końcem gotowania dorzucić przez otwór naczynia miksującego koperek i bazylię.
Ryżanka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W punkcie 3 można dodać więcej ryżu, gdy ktoś woli bardziej gęste, ale nie więcej niż 200g, bo wtedy wychodzi straszna kitocha
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzupa dobra.polecam
zupa dobra.polecam
Wyszło pycha. Polecam.
Wyszło pycha. Polecam.
wyszła bardzo dobra
wyszła bardzo dobra
Do góry dnem
Do góry dnem
zrobiona, potwierdzam pyszna,
zrobiona, potwierdzam pyszna, a ten koperek po prostu daje nam piękny zapach
pasteryzujemy czy wystarczy
pasteryzujemy czy wystarczy słoiki odwrucić do góry dnem?
Ja pierwszym razem dałem 100
Ja pierwszym razem dałem 100 gram ryżu i wydawało mi się za mało
. Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie, Michał
Zupka ok. Dzieci zjadły ze
Zupka ok. Dzieci zjadły ze smakiem. Dodałam 130 gramów ryżu i już była strasznie gęsta - musiałam dolewać wody bo łyżka stała na baczność