Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Do przygotowania zupy będziemy potrzebować
- 1200 g woda
- 1 łyżeczki koncentrat bulionu drobiowego z TM
- 1 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM
- 1 szczypty pieprz
- 2 łyżeczki sól
- 100 g ryż biały
- 80 g marchewka
- 200 g przecier pomidorowy wykonany w TM, lub pomidory pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnek
- 150 g cebula
- 5 małych listków bazylia świeża
- 0,5 pęczka koperek świeży
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę, marchew i czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6. Zgarnąć kopystką wszystko na dno naczynia miksującego.
2. Dodać oliwę z oliwek i dusić 5 min/120stopni/obr. 1
3. Dodać wodę, ryż, przecier pomidorowy bądź pomidory, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i koncentrat bulionu drobiowego i gotować 17 min/100stopni/
1 przykrywając otwór koszyczkiem.
4. 4 minuty przed końcem gotowania dorzucić przez otwór naczynia miksującego koperek i bazylię.
Ryżanka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
W punkcie 3 można dodać więcej ryżu, gdy ktoś woli bardziej gęste, ale nie więcej niż 200g, bo wtedy wychodzi straszna kitocha
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz